Nordnorsk Kunstmuseum, Longyearbyen
Nyhet 04.02.15

Verdens nordligste kunsthall

Joan Jonas: Glacier, 2010. Skjermbilde. Gjengitt med tillatelse fra kunstneren og Courtesy Wilkinson Gallery, London.

Joan Jonas, Glacier, 2010. Skjermbilde. Gjengitt med tillatelse fra kunstneren og Wilkinson Gallery, London.

En av overraskelsene i Regjeringens kulturbudsjett i høst var bevilgningen av 2,5 millioner kroner til Nordnorsk Kunstmuseum, knyttet til opprettelsen av en filial i Longyearbyen på Svalbard. Fredag 6. februar er det offisiell åpning av Kunsthall Svalbard, med Dronning Sonja og kulturminister Thorhild Widvey til stede, og lørdag er det åpning for publikum. Første utstiller er den amerikanske kunstneren Joan Jonas, som viser et videoverk med det passende navnet Glacier.

Knut Ljøgodt, direktør for Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø, har store vyer for dette siste tilskuddet til kunsthall-Norge.

– Ambisjonene for Kunsthall Svalbard de første årene er å bli et synlig, internasjonalt visningsrom for samtidskunst. Vi liker å si at dette skal bli Nordnorsk Kunstmuseums PS1, forteller Ljøgodt. Han refererer til Museum of Modern Arts filial for samtidskunst i New York.

– For en institusjon i utvikling følger ofte en utvidelse. Men fremfor å utvide i byen hvor museet ligger har vi valgt å utvide i et mye større geografisk område, utdyper Ljøgodt.

Foreløpig holder Kunsthallen til i lokalene til Svalbard Museum.

Foto: Vetle Nilsen Malmberg. Gjengitt i henhold Creative Commons 3.0.

Foto: Vetle Nilsen Malmberg. Gjengitt i henhold til Creative Commons 3.0.

– I et langsiktig perspektiv vil det selvsagt være spennende å tenke seg en egen bygning til Kunsthall Svalbard, gjerne i tilknytning til en av de gamle kullgruvene, hvor det kan være plass til både utstillingsprosjekter og deler av museets samlinger. I innledningsfasen vil drift og program legges fra moderinstitusjonen i Tromsø, men etterhvert ønsker vi å knytte en kurator eller kunstnerisk leder til Kunsthallen. Vi planlegger også et residensprogram.

– Du har uttalt at Nordnorsk Kunstmuseum ønsker å etablere flere «filialer»; er Kunsthall Svalbard første steg i denne planen?

– Filialtanken er inspirert av hva som skjer i den internasjonale museumsverdenen; spesielt Tate med sine filialer i England og Moderna Museet med sin avdeling i Malmö. I museets strategiske planer har vi sagt at vi også vil vurdere filialer i Finnmark og Nordland – men da snakker vi om flere år frem i tid. Men tanken ligger der. Når vi valgte å lokalisere den første filialen til Longyearbyen er det på grunn av den store interessen, både kunstnerisk og politisk-økonomisk, som er knyttet til Nordområdene. Verdens øyne er rettet mot Svalbard.

– Hvorfor falt valget på Joan Jonas som første utstiller?

– Jeg har lenge vært opptatt av Joan Jonas’ kunst, og museet har i en tid vært i dialog om å erverve ett av hennes videoverker, Glacier. Da det ble klart at vi kunne åpne Kunsthall Svalbard allerede i 2015, var Jonas et åpenbart valg! Ved å velge en pioner innen performance og videokunst signaliserer vi at vi ønsker et høyt nivå i kunsthallens utstillingsprogram. At hun senere i år er USAs utvalgte kunstner til Venezia-biennalen styrker jo bare dette. Det er også en bonus at Jonas er en kunstner som lenge har vært fascinert av det arktiske, noe som kommer frem i Glacier.

– Hvordan blir Kunsthall Svalbards videre utstillingsprogram?

– Som nevnt skal kunsthallen ha en samtidig og internasjonal profil. Her og nå vil vi fokusere på åpningen av vår nye avdeling og på Joan Jonas’ utstilling. Men vi er i dialog med flere kunstnere, og planlegger å avsløre programmet for 2016 over sommeren.

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!