Bergen
Nyhet 26.08.11

Vagant oppfordrer til motoffensiv

Vagant 03/2011. Omslagsillustrasjon: Andreas Töpfer.

Også det Bergensbaserte litteraturtidsskriftet Vagant gjør tilnærmelser til kunstfeltet, i likhet med den tverrestetiske festivalen Tekstallianse som gikk av stabelen i Oslo sist helg – og som Vagant for øvrig deltok i messedelen av. I det nyeste nummeret, Vagant 03/2011, kan man blant annet lese et langt og gjennomillustrert essay om den norske kunstneren Erik Pirolts «bomaskiner», skrevet av forfatter og redaksjonsmedlem i Vagant, Sigurd Tenningen. Og i tidsskriftets serie med kritikerportretter har turen kommet til kunstkritiker Tommy Olsson, hvis kritikker i følge skribenten Maria Lyngstad Willassen «bestreber seg på en massetetthet tilsvarende den hos en døende supernova, snart et sort hull».

Også i lederartikkelen, som oppforder til motoffensiv mot kulturpolitiske kutt og nedskjæringer, trekkes forbindelsen til kunstfeltet. Artikkelen tar utgangspunkt i de nylig innførte endringene i etableringsstipendene til nyutdannede kunstnere, og ser det i en større sammenheng: «Dagens diskusjon foregår i skyggen av David Camerons innføring av skolepenger på universitetene i Storbritannia, økonomisk begrunnede oppsigelser og tap av atelierer ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i København, brutale budsjettnedskjæringer, massive privatiseringsplaner og demontering av arbeiderrettigheter i Europa så vel som i USA. Bare med en bevissthet om disse sammenhengene kan vi effektivt arbeide for det i den humanistiske arven som er verdt å forsvare: «[d]en letende, kritiske tanken, den vågale forestillingsevnen, den empatiske forståelsen av forskjelligartede menneskelige erfaringer [og] de ‘fantastiske ideenes tilbakekomst’,» skriver Vagantredaksjonen (ved redaktør Audun Lindholm, litteraturkritiker Bernhard Ellefsen og billedkunstner Anngjerd Rustand), med et sitat fra den ferske antologien Humanioras fremtid.

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!