Nyhet 06.05.14

Tinglum blir rektor i Bergen

Fra Gerd Tinglums utstilling {ITALIC}Essays om farge{ENDITALIC} på Kunstnernes Hus i 2010.

Fra Gerd Tinglums utstilling Essays om farge på Kunstnernes Hus i 2010.

Etter en andre valgomgang er det nå klart at Gerd Tinglum vant rektorduellen ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen (KHiB). Valget sto mellom Tinglum og Maria Hirvi-Ijäs, og skulle egentlig vært avgjort i april. I går kunne det omsider slås fast at det ble Tinglum som gikk av med seieren, med 50,66 % av stemmene. Hun er valgt som rektor for perioden 2014 – 2019.

Gerd Tinglum, som er en av pionerene i norsk konseptkunst, særlig kjent for sin særegne bruk av farge, har siden 2011 vært ansatt som professor i maleri ved KHiB, hvor hun den siste tiden også har vært konstituert som dekan ved Avdeling for kunst – inntil Mari Aarre tiltrådte stillingen i mars i år. Tidligere har Tinglum blant annet vært professor ved Kunsthøgskolen i Oslo, hvor hun dessuten var leder for Institutt for farge, fra 1996 til 2009. Fra 1999 til 2003 var hun også ett av de eksterne medlemmene i KHiBs første komité for kunstnerisk utviklingsarbeid.

Gerd Tinglum. Foto: KHiB.

Gerd Tinglum. Foto: KHiB.

Tinglum, som har arbeidet med undervisning helt siden 80-tallet og har lang erfaring med veiledning på BA-, MA- og doktorgradsnivå, ser i følge pressemeldingen fra KHiB på undervisning og veiledning som likeverdige deler av sin kunstneriske praksis, som en integrert del av hvordan hun forstår seg selv som kunstner og menneske.

– Jeg er opptatt av sammenhengen mellom kunstnerisk utviklingsarbeid og kunst- og designfaglige diskurser. I den tiden jeg har vært dekan, har jeg erfart at det er mye nytt å sette seg inn i, jeg har likt den utfordringen, og opplever glede ved å ta tak i ting som ikke fungerer, og arbeide målbevisst med dem, sier Tinglum.

Gerd Tinglum er selv utdannet ved Tokyo University of Fine Arts i Japan, Statens Kunstakademi i Oslo og Hochschule für bildende Künste i Hamburg, hvor hun studerte under Franz Erhard Walther, som da, på 70-tallet, var en av Tysklands mest kjente konsept- og installasjonskunstnere.

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!