Fotogalleriet, Oslo
Nyhet 04.09.14

Ti dager med fotobøker

Fra Nordic Dummy Award 2011. Foto: F. Lanz.

Fra Nordic Dummy Award 2011. Foto: F. Lanz.

Et av spørsmålene som stilles under Fotobokfestival Oslo, som åpner i dag, er hva som er årsaken til mangelen på kritikk av fotobøker i Norge. Festivalen, som er et samarbeid mellom Forbundet Frie Fotografer og Fotogalleriet, tilbyr over ti dager et program bestående av utstillinger, prisutdeling, forelesninger, debatt, workshops og stands fra uavhengige fotobokforlag. Ambisjonen er i følge presseskrivet å gi publikum en mulighet til å finne ut hva som skjer i fotobokmiljøet i de nordiske landene, men også å rette oppmerksomheten mot kritikk av fotobøker.

Britiske Sean O’Hagan, prisbelønnet kritiker i the Guardian og the Observer, franske Rémi Coignet, redaktør og kritiker for Des Livres et des photos, Le Monde og den svenske fotografen, forfatteren og fotobokkritikeren Tommy Arvidsson er hentet inn for å holde hvert sitt foredrag om fotobokkritikk. Til å diskutere fraværet av kritikk her i landet, har festivalen satt sammen et panel bestående av kunstneren Morten Andersen, redaktør for Klassekampens bokmagasin, Karin Haugen og kunstkritiker i VG, Lars Elton. Moderator for debatten er Heidi Bale Amundsen, som er stipendiat i kunsthistorie ved Universitet i Oslo, hvor hun arbeider med en avhandling med arbeidstittelen The Dual Poetics of the Photobook .

Men fokuset er ikke bare på den kritiske vurderingen av fotobokgenren. Festivalen belyser også andre, mer kreative former for respons. Forfatteren Tomas Espedal, poeten og fotografen Morten Øen, den svenske poeten Marie Lundquist og stipendiat Terje Colbjørnsen skal alle bidra til en foredragsrekke med temaet «Fotografi og fotobøker som inspirasjon».

Fra utstillingen {ITALIC}Kritikernes favoritter{ENDITALIC}, Eikoh Hosoes bok {ITALIC}Simon, A Private Landscape{ENDITALIC}.

Fra utstillingen Kritikernes favoritter, Eikoh Hosoes bok Simon, A Private Landscape.

Det er flere utstillinger som åpnes på Fotogalleriet i kveld. For det første vises en utstilling kalt Kritikernes favoritter, hvor fire fotobokkritikere – de allerede nevnte foredragsholderne Rémi Coignet og Sean O’Hagan, samt Matthew Carson og Christina Töpfer – har valgt ut sine topp tre fotobøker fra det siste tiåret. Og det vil være flere utstillinger med fotobokdummyer, altså foreløpig upubliserte bøker. Vi får se de beste bidragene til International Dummy Award 2014 i Kassel, og de ti nominerte bøkene til Nordic Dummy Award. Vinneren av årets nordiske konkurranse vil bli kunngjort under festivalen. Dessuten presenterer fjorårets vinner av Nordic Dummy Award, Maija Savolainen, en video fra den reisen som hennes bok When the Sense of Belonging is Bound to a System of Movement er et resultat av.

Avslutningshelgen 12.-14. september vil følgende uavhengige forlag presentere sine seneste publikasjoner: MELK+Antenne Books (Oslo/London), Art & Theory (Stockholm), B-B-B-Books (Stockholm), Débris Fanzine (Oslo), Einer Books (Oslo), Feil Forlag (Oslo), Objektiv (Oslo), Green is Gold (København), Heavy Books (Oslo), Lodret Vandet (København), Sailor Press (Stockholm), Space Poetry (København).

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!