Bergen Kunstmuseum, Bergen
Nyhet 26.10.10

Stormønstring i Bergen

Tittelen for B-open 2010, som åpner i morgen, 27. oktober, og varer til og med 1. november, er «Å produsere en kunstscene», noe som for øvrig presenteres som en ledetråd for hele årets program. Det er ikke lenger noen nyhet at unge kunstnere utdannet i Bergen nå gjerne etablerer seg i byen etter fullførte studier, men det er heller ikke så lenge siden at de fleste snarere valgte å reise til Oslo eller utenlands. Kunstfeltet på Vestlandet er i vekst, konstateres det, og det er denne situasjonen årets B-open tar utgangspunkt i.

Seks dager med seminar og visninger

Alle omvisere på B-open vil bære en stein med en oransje B på.

I følge invitasjonen vil B-open ikke bare vise frem, men også diskutere det som har skjedd og blitt skapt i og av det regionale kunstfeltet de siste årene. Det arrangeres derfor et faglig seminar 28. og 29. oktober som vil diskutere «hvordan og hvorfor kunstscenen kontinuerlig produseres ved at nye initiativer kommer til, noen forsvinner og andre opprettholdes». Seminaret vil bli vist som direktesending på nettsiden til B-open.

B-open 2010 lover videre at publikum og media vil få mulighet til «direkte innblikk i hva som skjer på kunstfeltet på Vestlandet akkurat nå og hva denne veksten dreier seg om». Rent konkret vil over 150 kunstnere i Bergen og Hordaland ha åpne atelier for publikum, og i løpet av festivalens seks dager inviterer B-open også med på utstillingsåpninger, guidete turer, performance, eget barneprogram og filmprogram der publikum kan oppleve noe av kunsten som skapes i regionen.

Åpning av nytt visningsted: Tag Team Studio

Bjørn Frode Larsson, fra utstillingen In Memory på Bomuldsfabriken Kunsthall, 2006. Verket på bildet er blant dem som vil bli vist på Tag Team Studio.

Blant utstillingsåpningene under B-open finner man blant annet åpningen av et nytt visningssted, Tag Team Studio i Damsgårdsveien 35, som presenterer seg som et produksjons- og formidlingskonsept for samtidskunst, og som åpner sin første utstilling torsdag 28. oktober. Stedet drives av et kunstnerkollektiv med seks medlemmer; Morten Kvamme, Arne Bakke, Aleksander Stav, Knud Young Lunde, Kjetil Frøysaa og David Rios. Åpningsutstillingen Confessions from the funky bunker presenterer arbeider av Bjørn Frode Larsson (1965-2005). Kollektivet begrunner valget av Larsson utfra et ønske om å hente frem et kunstnerskap som de mener fremdeles er helt i takt med vår samtid og som de karakteriserer som «et unikt og viktig kunstnerskap som fortjener en tydeligere plassering i norsk kunsthistorie».

Åpning av stor Bergensutstilling på Bergen Kunstmuseum

Fra monteringen av BGO 1, her et verk av Kjetil Kausland.

Under B-open, fredag 29. oktober, åpner også Bergen Kunstmuseums Bergensutstilling BGO1, bestående av totalt 92 verk av 59 kunstnere – blant dem mange av årets B-open-deltakere. Utstillingen BGO1 tar utgangspunkt i den samme veksten i kunstfeltet som B-open tematiserer, og vil i følge invitasjonen «synliggjøre byens kunstneriske mangfold, samt hvordan en ny generasjon av kunstnere gjør seg gjeldende», men gjør også sporadiske nedslag i de siste vel førti år i bergenskunsten. Det presiseres at de deltagende kunstnerne ikke nødvendigvis er fra Bergen, men at det snarere er stor variasjon i bakgrunn og nasjonalitet.

BGO1 er kuratert og produsert av Bergen Kunstmuseum, som i tillegg har invitert tre gjestekuratorer, Anne Szefer Karlsen, Tommy Olsson og visningsrommet Entrée, som disponerer hver sin sal.

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!