David Wojnarowicz

Nyhet 02.02.11

Får støtte for sensurbeslutning

Denne løpeseddelen ble delt ut til ansatte på The Smithsonian før møtet. Løpeseddel fra Art+.

Organisasjonen Art+, som jobber mot sensur og homofobi, arrangerte mandag en demonstrasjonn utenfor Smithsonians hovedkvarter i Washington. Demonstrantene krevde direktørens avgang etter at han høsten 2010 sensurerte en video av den homofile kunstneren David Wojnarowicz fra utstillingen Hide/Seek: Difference and Desire in American Portraiture på The National Portrait Gallery i Washington DC.

Videoarbeidet A Fire in My Belly, som handler om AIDS-krisen, viser en sekvens der maur kryper på et krusifix. Direktøren for Smithsonian, G. Wayne Clough, fjernet verket fra utstillingen etter protester fra konservative politikere. Kunstkritikk har tidligere skrevet om saken her.

Mandag denne uken skulle styret i The Smithsonian behandle denne kontroversielle saken, som blant annet har ført til at en rekke kunstnerorganisasjoner og gallerier har vist verket i protest. Mens demonstrantene protesterte utenfor ga styret på The Smithsonian imidlertid full støtte til direktøren. «Hans ledelse av våre 19 museer betyr mer enn protestene mot denne enkeltavgjørelsen,» sa styret på en pressekonferanse etter møtet. «Direktøren har enorm støtte fra styret,» sa en av styremedlemmene til The Washington Post.

Styret hadde bedt om en gjennomgang av saken med tanke på hvordan liknende hendelser skal behandles i framtiden. En rapport konkluderte med at flere eksperter bør konsulteres før en utstilling ferdigstilles, særlig hvis det er et kontroversielt tema. Utstillingen Hide/Seek er den første utstillingen noen gang som omhandler kjønn og seksuell identitet på et nasjonalt museum i USA.

I følge styrets leder, Patty Stonesifer, skal slike konsultasjoner med «eksperter» omfatte støttegiverer, forskere og politikere. Hun hevdet imidlertid at disse konsultasjonene ikke skulle lede til selv-sensur: «Vi vil ikke at våre kuratorer og forskere skal unngå kontroverser,» sa Stonesifer. Det er likevel dette som bekymrer mange fagfolk i Smithsonian-systemet, som består av 19 museer som viser omtrent 85 nye utstillinger årlig.

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!