Å Paradis – Strategies on the Nordic Queer.

Kunstplass 5, Oslo
21. juni - 19. juli 2014
Nyhet 20.06.14

Skeiv i paradis

Frode & Marcus, stillbilde fra videoinstallasjon (uten tittel), 2014.

Frode & Marcus, stillbilde fra videoinstallasjon (uten tittel), 2014.

Knapt et år har gått siden «det nordiske» sist var gjenstand for debatt i kunstverdenen. Da var det kunstfestivalen Malmö Nordic som ble beskyldt for å være ekskluderende. Nå dukker begrepet opp igjen, denne gang med uventet vinkling. Å Paradis – Strategies on the Nordic Queer er tittelen på utstillingen kuratert av Linn Cecilie Ulvin på Kunstplass 5 på Grünerløkka som åpner i morgen. Sammenstillingen av det geo-kulturelle «nordiske» og det normutfordrende «queer» burde kunne skape noen produktive gnisninger.

Forestillingen om Skandinavia som et jordisk paradis for alt fra økonomisk og kjønnsmessig likestilling til ytringsfrihet har fått skudd for baugen fra alle politiske hold de siste årene. Likeledes har debatten om hvem som egentlig lider under sosiale normer og kulturell konsensus tatt helt nye vendinger i takt med den økende fragmenteringen av samfunnet. Det har vært queer-teoriens styrke uavlatelig å pirke ved normerende kategorier, og forhåpentlig vil Å Paradis undersøke hvorvidt og hvordan selve queer-begrepet fortsatt er anvendelig. Utstillingens ambisjon er i hvert fall å «generere samtale om kjønn, begjær, kropp og tekst», og å undersøke hva queer er i en nordisk kontekst.

I forbindelse med utstillingen presenteres Skeivt Arkiv på Litteraturhuset søndag 22. juni. Arkivet, som blant annet inneholder Kim Frieles private dokumentasjon av 50 års arbeid for homofiles rettigheter, er en betimelig påminnelse om at mange av de rettighetene vi smykker oss med i årets grunnlovsjubileum ikke har omfattet alle. Det skeive arkivet er også en interessant kategori i en kunstsammenheng: Hva er egentlig «skeivt» i forestillingen om et «skeivt arkiv» og «skeiv kunst», spør kurator Linn Cecilie Ulvin.

Kunstplass 5 viser verker av kunstnerne Grete Johanne Neseblod, Tilda Lovell, Vanna Bowles, Frode & Markus, og Ester Fleckner, som nylig ble omtalt på Kunstkritikk. Utstillingens litterære del står den finlandsvenske duoen Sara & Malou og den norske dikteren Mona Høvring for, i form av et arrangement på galleriet mandag 23. juni.

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!