Nyhet 26.06.14

Rekordpris for Hepworth-statue

Barbara Hepworths {ITALIC}Figure for Landscape{ENDITALIC}, 1960.

Barbara Hepworths Figure for Landscape, 1960.

Det omstridte salget av Kunsthall Stavangers Barbara Hepworth-statue Figure for Landscape er nå ugjenkallelig gjennomført på auksjonshuset Christie’s i London. Statuen ble i går solgt til en foreløpig ukjent kjøper for en langt høyere sum enn forventet: hele 4.170500 pund, eller omtrent 43 millioner kroner. Dette er i følge Christie’s ny prisrekord for et Hepworth-verk.

Reaksjonene på salget er like blandede som synspunktene i forkant har vært.

– Vi er fantastisk fornøyd med resultatet. Vi har fått mer enn vi drømte om, sier styreformann i Stavanger Kunsthall, Eirik Moe, til NRK.

Kunstnerisk leder Hanne Mugaas sier til Aftenbladet at det veldig trist å selge skulpturen, men at prisen de fikk for den betyr at kunsthallen nå «går en god og trygg fremtid i møte».

– Vi kommer ikke til å bruke opp pengene med en gang, men skal sørge for at vi kan nyttegjøre dem i lang tid framover, sier hun.

De stavangerbaserte kunstkritikerne Trond Borgen og Sigrun Hodne er blant dem som ikke er begeistret over salget. På NRK P2 i dag morges karakteriserte Borgen salget som «kunstkannibalisme av verste slag», mens Hodne sier til Aftenbladet at Kunsthall Stavanger har «solgt sjelen sin»; at de har «inngått en pakt med djevelen, og byttet bort byens arvesølv for å sikre sin egen posisjon». Hodne mener verdien av Figure for Landscape ikke kan måles i penger:

– Den symbolske og estetiske verdien var enorm, nå er den tapt.

Les også:
Nyhet 25.06.14: Hepworth-salg splitter
Kommentar 24.04.14: Beretningen om et varslet mord

 1. Innlegg fra sten are sandbeck

  Listen av navn på oppropet til støtte for kunsthall stavanger kan komme til nytte – som SVARTELISTE! Fy og skam. 43 mill? I ett selvmotsigende sveip har dere klart å gjøre kunsten fullstendig verdiløs! For en bismak til kunsthallens program videre… Om oslo kommune får den brilliante idé å finansiere nye toaletter på hukodden igjennom salg av henry Moor’en, så holder jeg dere ansvarlige. Eller hva med Picassoen fra y-blokka til inntekt for ungdomsklubber? Og hvorfor ikke først som sist selge ut hele Munch samlinga- så kan vi bygge ny oslo kunsthall for 2 milliarder og sikre drift i all overskuelig framtid! (Eller sykehjem selvfølgelig, det går også… eller samtidskunstneriske pause innslag under oslo OL om man vil holde seg innen bransjen) Seriøst. Tenk på det. Selg gullet! selg gullet! Piss i buksa. (man kan jo saktens bare håpe at den hemmelige kjøperen er Christian Ringnes, som en liten takk for sist..)

 2. Innlegg fra Elisabeth Gru

  Med flere utdannede kunstnere i Norge enn noen gang (og et større internasjonalt kunstfelt enn noen gang, som norske kunstnere og kunstinteresserte er en større del av enn noen gang) så er det endringer i måten vi forholder oss til kunst og kunstverk på.
  Vi burde alle forutsett disse endringene og jobbet for at det offentlige tar ansvar for å både ivareta symboltunge verk og støtte ambisiøse kunstinstitusjoner som har aktivitet med føttene i nåtiden. Norge og Stavanger bør ha det kulturelle overskuddet til å ikke sette disse to tingene opp mot hverandre slik det har blitt gjort i denne saken.

 3. Innlegg fra Inger M. L. Gudmundson

  Det omstridte salget er ikke ferdigbehandlet i rettsystemet, så det er fremdeles håp for oss som synes dette er en skandale. Det ligger to anker inne.

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!