Jana Winderen

Nyhet 26.05.11

Prestisjepris til Jana Winderen

Jana Winderen vinner årets «Golden Nica» for CD’en Energy Field som kom ut på det britiske plateselskapet Touch i april, 2010. Dette ble annonsert på en pressekonferanse i Linz tidligere i dag.

– Det var uventet, og jeg er veldig glad, sier Jana Winderen til Kunstkritikk på telefon,, fra Gardermoen, på vei til performancefestival på Museet for Samtidskunst i Roskilde.

Energy Field består av tre lange spor basert på lydopptak Winderen har gjort med hydrofon på reiser til Barentshavet, Grønland og i Norge. Ved å redigere disse opptakene sammen til komplekse lydspor portretterer Winderen marine økosystemer, og lydbildet inneholder lyder av fisk, skalldyr, isbreer og åpent hav. Musikkmagasinet The Wire skrev om albumet at «What is impressive about Jana Winderen’s work is the way its artificial elements are integrated so consistently into the landscape that they feel like entirely organic extensions of it.»

Winderen er utdannet ved Goldsmith’s College i London og har de siste årene jobbet som kunstner, kurator og produsent, blant annet i samarbeid med Carl Michael von Hauswolff på det omfattende prosjektet freq_out som er blitt presentert ved en rekke internasjonale visningssteder, inkludert Henie Onstad Kunstsenter i 2004.

Prix Ars Electronica deles ut i forbindelse med festivalen Ars Electronica i Linz. Mens mange av priskategoriene har en tendens til å falle innenfor rammer som først og fremst har teknologisk interesse, er «Digital Musics and Sound Art» jevnlig den kunstnerisk mest interessante. Tidligere vinnere av «The Golden Nica» i denne kategorien inkluderer kunstnere og komponister som Eliane Radigue, Carstein Nicolai, Chris Cunningham/ Richard D. James og Bernard Parmigiani.

Årets festival finner sted i Linz fra 31. august til 6. september.

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!