Nyhet 25.01.16

Pompidou-leder til Veneziabiennalen

Installasjonsbilde fra Pierre Huyghes utstilling på Centre Pompidou i 2014, kuratert av Christine Macel. Foto: Philippe Migeat, Centre Pompidou.

Installasjonsbilde fra Pierre Huyghes utstilling på Centre Pompidou i 2014, kuratert av Christine Macel. Foto: Philippe Migeat, Centre Pompidou.

Lørdag 23. januar ble det kunngjort at Christine Macel blir kurator for neste års Veneziabiennale. Macel har vært leder for det kuratoriske programmet ved Pompidou-senteret siden 2000. Som kurator og kritiker er hun kjent for en bred og inkluderende praksis, ofte med fokus på å utvide horisonten for hva som er etablert som europeisk kunsthistorie. To eksempler er utstillingene The Promises of the Past 1950-2010, A Discontinuous History of Art in former Eastern Europe (co-kuratert med Joanna Mytkowska, 2010) og Dance Your Life (co-kuratert med Emma Lavigne, 2012).

Christine Macel. Foto: Jean-Claude Planchet, Centre Pompidou.

Christine Macel. Foto: Jean-Claude Planchet, Centre Pompidou.

Ved siden av slike survey-utstillinger har hun ved Pompidou-senteret blant annet presentert store separatutstillinger med kunstnere som Sophie Calle, Pierre Hyughe, Gabriel Orozco og Philippe Parreno. I tillegg har hun kuratert utstillinger ved en rekke andre institusjoner, senest What we call Love: From Surralism to Now ved Irish Museum of Modern Art i Dublin og Collected by Thea Westreich Wagner and Ethan Wagner ved Whitney Museum of American Art i New York. Som kurator kombinerer Macel tilsynelatende en solid kunsthistorisk kompetanse med en forståelse for de politiske og institusjonelle betingelsene for utstillingsproduksjon, med det resultat at hun appellerer både til fagpersoner og et større publikum. 

2015-utgaven av Veneziabiennalen, under ledelse av Okwui Enwezor, ble flere steder omtalt som den «mest politiske» på lang tid. Med et Europa som fremstår mer sosialt og politisk urolig enn på lenge, er det grunn til å ha forhåpninger om en sterk og engasjert utstilling også fra Macels hånd.

Den 57. Veneziabiennalen åpner for profesjonelle 10. mai og den offisielle åpningen finner sted 13. mai 2017.  

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!