Nyhet 26.02.13

Per-Kristian Foss tar til motmæle

Per-Kristian Foss. Foto: Stortingsarkivet.

Per-Kristian Foss. Foto: Stortingsarkivet.

På Kunstkritikk i går rettet kunstkonsulent Olga Schmedling hardt skyts mot to kolleger i utvalget som skal bidra til å reise et monument over Christian Frederik, Norges første konge i moderne tid. «Hele opplegget stinker politikk», uttalte Schmedling, som hevdet at to av komitéens medlemmer, Lars Roar Langslet og Per-Kristian Foss, har brukt sitt politiske nettverk for å endre oppdragets form.

I et leserinnlegg på Kunstkritikk tar Stortingets visepresident Per-Kristian Foss nå til motmæle.

I følge Foss stilte ikke Langslet til første møte med klare meninger om hvordan monumentet skulle utformes. Han pekte kun på kunstnere som kunne utforme et figurativt monument over kong Christian Frederik.

Foss fremholder at det var enighet i utvalget om å utlyse en åpen idekonkurranse basert på begrepet «monument», men hvor også «en mer figurlig statue» skulle være et alternativ. Det var imidlertid i følge Foss kunstkonsulentene i utvalget som «hadde laget sin egen versjon av konklusjonen»  og som dermed forsøkte å vri oppdraget i retning av «et monument over demokratiet ett eller annet sted på Eidsvolls plass». Dette er i følge Foss noe helt annet enn hva Stortinget har bedt om.

Foss skriver at vedtaket i Stortingets Presidentskap forelå i god tid før første møte i juryen men at dette tydeligvis «var av liten interesse for kunstkonsulentene».

Foss understreker også at Stortinget er grunneier på Eidsvolls plass.

– Jeg skjønte tidlig kunstkonsulentes sterke aversjon mot «gamle menn i bronsje», skriver Foss på Kunstkritikk.

Les hele innlegget her.

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!