Momentum 8, Nordisk biennale for samtidskunst
Moss 13.6.–26.9. 2015Momentumbiennalen, Moss
Nyhet 24.02.15

Paranoia i Moss

Grafisk design for Tunnel Vision.

Grafisk design for Tunnel Vision av Ariane Spanier.

Den 8. Momentum-biennalen får tittelen Tunnel Vision. Der kuratorene av forrige Momentum demonstrativt delte biennalen mellom seg, har årets kuratorteam bestående av islandske Birta Gudjonsdottir, danske Toke Lykkeberg, svenske Jonatan Habib Engqvist, og tyske Stefanie Hessler, valgt et felles tema: «tunnelsyn som en kulturell og kunstnerisk tilstand».

Tittelen spiller på at informasjonsoverflod og åpne nettverkskulturer paradoksalt nok tenderer mot å skape ekkokamre og drive fram konspirasjonsteorier. En aktuell og ofte ytret bekymring er at det offentlige ordskiftet kommer til å forvitre når brukertilpassede og algoritmestyrte nyhetsplattformer tar overhånd. Med Tunnel Vision ønsker Momentums kuratorer tilsynelatende å bevege seg inn i denne dystre fremtiden. «Momentum 8 fokuserer på kunstnere og kulturprodusenter som opererer i sin egen verden, styrt av en egen logikk og som konsekvent følger sine egne tanker», heter det i pressemeldingen.

Også det nordiske perspektivet er ivaretatt, for tunnelsynet viser til «den geografiske og kulturelle isolasjonen som har formet den nordiske tenkning».

Kunstnerlisten er ennå ikke offentliggjort, men kuratorkvartetten kan love paranoide, incestuøse, navlebeskuende og overfølsomme utforskninger i form av «duft, lyd, tredimensjonale verk, apper, musikk, installasjon og performance».

Momentum 8 åpner i Moss 13. juni, og vil finne sted på Momentum kunsthall og Galleri F15 på Jeløya.

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!