Nyhet 14.10.10

Opprop for boikott av Israel

Denne uken lanseres et parti- og organisasjonsuavhengig opprop for akademisk og kulturell boikott av staten Israel, støttet av en rekke profilerte personer innen kultur og akademia. Blant initiativtakerne er billedkunstnerne Sonja Krohn, som har vært med på å formulere teksten til oppropet, og Andrea Lange, som har bidratt i utformingen av kampanjen.

Logoen til oppropet.

«Israel nekter å rette seg etter FN-resolusjoner og internasjonal lov, men går likevel fri for internasjonale sanksjoner. Derfor må vanlige mennesker ta utfordringen og legge internasjonalt press på Israel. Israelske universiteter, forskningsmiljøer og kulturelle institusjoner spiller en nøkkelrolle i okkupasjonsstaten. Utstrakt samarbeid mellom staten Israel og vesten på disse feltene har bidratt til å legitimere undertrykkelsespolitikken», heter det i oppropet, som oppfordrer kunstnere, kulturarbeidere og akademikere, samt ansatte og studenter ved norske universiteter, høgskoler og kulturinstitusjoner til å avstå fra alt samarbeid med tilsvarende statlige israelske institusjoner og representanter for disse. I oppropet oppfordres det samtidig til samarbeid med organisasjoner og enkeltpersoner i Israel som arbeider mot okkupasjonen og krenkelsen av palestinernes menneskerettigheter.

Mer konkret oppfordres det i oppropet til å avstå fra følgende:

 • Forsknings- og kultursamarbeid med staten Israels universiteter, forskningsinstitusjoner, kunst- og kulturinstitusjoner, og representanter for disse institusjonene.
 • Utveksling av gjesteforskere, – forelesere, gjesteutstillere og artister med disse institusjonene.
 • Tildeling av stipend og forskningsmidler til slike institusjoner og deres representanter.
 • Deltakelse på vitenskapelige konferanser og kulturelle arrangementer i Israel med representanter for slike institusjoner.
 1. Innlegg fra Nila Seb

  inte riktigt klokt-stackars norrmän

 2. Innlegg fra Anders Eiebakke

  Oppropet tar til orde for boikott av STATENS institusjoner, dvs statens representanter. Loge og andre som ønsker å lage utstillinger med israelske kunstnere, i og utenfor Israel, kan gjøre dette i tråd med oppropets intensjon.

 3. Innlegg fra Amina Bech

  Loge- For 10 år siden var jeg også mot boikott.. I dag er situasjonen annerledes.. Synes denne var interessant http://www.nrk.no/kultur-og-underholdning/1.6430618

 4. Innlegg fra Thomas Fagersand

  Helt enig med deg!
  Har bare en ting å si til de som er med på boikott: pick your fights!

 5. Innlegg fra Øystein Loge

  En boikott av kunstnere og intellektuelle i Israel er en dårlig ide, for det er nettopp blant disse man finner de kreftene som, modig og i motvind, arbeider for fred, avspenning og forsoning med araberne.
  Det var i alle fall min erfaring da jeg i 1999 ville lage en kunstutstilling med jøder og arabiske palestinere sammen. Med midler fra Norsk Kulturråd dro jeg først til Tel Aviv og la frem planen for ledelsen i det israelske nasjonalgalleriet. Der ble den meget godt mottatt, og de viste meg den ene samtidskunstneren etter den andre, som alle laget politisk kunst som støttet arabernes kamp for sine rettigheter. Det var faktisk en mye mer eksplisitt politisk kunst enn den jeg fant hos palestinerne på Vestbredden, som selvstyremyndigheten i Ramallah viste meg. Og som jeg fant i Al Wasiti, det uavhengige arabiske kunstnersenteret i Jerusalem.
  Utstillingen kom likevel til å hete “Palestinske kunstnere i dag”, da den politiske situasjonen ble slik at palestinerne brøt alt kulturelt samarbeid med Israel. Det ble en fin utstilling som etter Drammens Museum ble vist i Trondheim og i Wien.
  Men det hadde vært meget lærerikt for et norsk publikum å se hva progressive kunstnere og museumsfolk stelte med på den jødiske siden.
  Heller enn å boikotte dem skulle noen hente arbeidet deres og noen foredragsholdere opp fra Tel Aviv og vise det i Oslo.

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!