Nyhet 19.01.17

Nordiske kandidater til dekanstilling i Oslo

Mika Hannula. Fra mikahannula.com.

Søkerlisten til dekanstillingen på Kunstakademiet ved Kunsthøgskolen i Oslo er nå offentliggjort, etter at en forlenget søknadsfrist gikk ut 3. januar.

Stillingen ble utlyst høsten 2016, da det ble kjent at Vanessa Ohlraun, som var dekan fra 2011 til 2016, sluttet i stillingen for å bli rektor ved Kunsthøgskolen i tyske Braunschweig. Siden november har kunstneren Hege Nyborg vikariert i stillingen.

Listen over søkere teller 32 personer, og av dem ønsker fire menn å få navnet unntatt offentligheten. Halvparten av søkerne er bosatt i Skandinavia. Ellers er det søkere fra blant annet New Zealand, USA, Georgia og Belgia.

Blant de internasjonale søkerne er amerikanske Joseph Grigely, kunstner og professor ved School of the Art Institute of Chicago, og den britiske kunstneren Raimi Gbadamosi, som arbeider med spørsmål knyttet til kunst og svart identitet. 

Stine Hebert. Foto: Det Fynske Kunstakademi.

Det er imidlertid blant de nordiske søkerne vi finner de sterkeste kandidatene. Blant dem er svenske Tom Sandqvist, som er professor i kunstteori og idéhistorie samt dosent i kunsthistorie ved Lapplands universitet, tidligere professor ved Kungl. Konsthögskolan i Stockholm, og forfatter av bøker om den østeuropeiske påvirkningen på den tidlige modernismen. En annen svensk søker er kunstneren Andreas Gedin.

Den danske kuratoren og kunsthistorikeren Stine Hebert er også et godt bud, med bakgrunn som rektor ved Det Fynske Kunstakademi. Hun er for tiden kurator ved Malmö Konstmuseum.

Men den sterkeste av de offentlige kandidatene er nok finske Mika Hannula. Han er forfatter og kurator, og var rektor ved Kunstakademiet i Helsinki fra 2000 til 2005, og deretter professor i kunstnerisk forskning ved Göteborgs universitet til 2012. Hannula er også en autoritet på emnet kunstnerisk forskning, og forfatter av flere bøker og artikler om dette feltet, som er et satsingsområde for Kunsthøgskolen i Oslo.

Det er styret som ansetter dekanen ved Kunstakademiet. Kunsthøgskolens kommunikasjonssjef Atle Faye sier til Kunstkritikk at det nå pågår en utvelging av kandidater som skal til intervju, men at det er for tidlig å si noe om når prosessen avsluttes.

Denne artikkelen ble endret 20.01.2017 kl 18.46.

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!