Nyhet 18.09.13

Nettstedet Periskop er lansert

Redaktør Ingvild Bræin holder åpningstale for Periskop. Foto: Ida Willassen.

Redaktør Ingvild Bræin holder åpningstale for Periskop. Foto: Ida Willassen.

I går ble Periskop, et nytt, tverrfaglig nettidsskrift for kritikk av profesjonell kunst for barn og unge, lansert på Kunstnernes Hus. Det nye nettstedet, ledet av redaktør Ingvild Bræin, vil ha hovedvekt på kritikk og kommentarer i sin dekning av scenekunst, musikk, bøker og visuell kunst. Målet er både å styrke den offentlige samtalen omkring kunst for barn og unge, og å heve statusen til feltet.  

– Vi skal hente frem og dyrke gode kritikere, sa Ingvild Bræin i sin åpningstale, og omtalte Periskop som et nisjetidsskrift med bred dekning, hvor det er rom for å gå i dybden.

Asta Busingye Lydersen, leder av Faglig utvalg for barne- og ungdomskultur, holdt innlegg på vegne av Norsk kulturråd. Foto: Ida Willassen.

Asta Busingye Lydersen, leder av Faglig utvalg for barne- og ungdomskultur, holdt innlegg på vegne av Norsk kulturråd. Foto: Ida Willassen.

Det var Norsk kulturråd som i første omgang tok initiativet til etableringen av et eget nettsted for kritikk av kunst for barn og unge. Kulturrådet utlyste i fjor midler til et treårig prosjekt, som ble tildelt et samarbeid mellom nettstedene Kunstkritikk, Ballade, Barnebokkritikk.no og Scenekunst.no. Redaktørene i disse fire nettidsskriftene utgjør Periskop-redaktørens redaksjonsråd, og samarbeidet vil også innebære en del stoffutveksling.

– Mentalitetsforandringer er de langsomste bevegelser som finnes, uttalte Tor Åge Bringsværd i sin underholdende, men samfunnskritiske tale under Periskop-lanseringen. Han la vekt på at han i sine bøker for barn ikke bare henvender seg til barn, men også til barnet i de voksne.

Forfatteren Tor Åge Bringsværd holdt tale under lanseringen. Foto: Ida Willassen.

Forfatteren Tor Åge Bringsværd holdt tale under lanseringen. Foto: Ida Willassen.

– Det gjelder å holde kontakt med alle versjonene av oss selv, så vi ikke mister oss selv. Mister vi kontakt med barnet er vi ille ute, da blir vi voksne på den helt dumme måten, sa Bringsværd, og snakket om fantasien og lekenheten som en form for motstand mot en snusfornuftig og produksjonsinnrettet voksenverden. Han hevdet at det i dagens samfunn bare er barn og oldinger som oppfordres til å slippe fantasien løs, siden disse aldersgruppene er «utenfor produksjonssystemet», og dermed oppfattes som ufarlige.

Nettsidene til Periskop er designet av NODE Berlin Oslo, som også står bak Kunstkritikks visuelle utforming.

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!