Lars Cuzner, Mohamed Fadlabi

Oslo
Nyhet 31.10.11

Når det skandinaviske selvbildet sprekker

Pressekonferanse – European Attraction Limited. Foto: Benedikte Rønsen.

Med prosjektet European Attraction Limited har Cuzner og Fadlabi fått støtte gjennom KOROs URO-ordning og sist torsdag presenterte de prosjektet på en pressekonferanse på Kunsthøgskolen i Oslo. Kunstnerne innledet med et filmklipp som viste en av de største attraksjonene under Jubileumsutstillingen på Frogner i 1914: Kongolandsbyen. «Vi vil forsøke å gjengi Kongolandsbyen fra 1914 til den minste detalj» kunngjorde Fadblabi under pressekonferansen torsdag ettermiddag.

Opprinnelig hadde Jubileumsutstillingens komité ønsket å lage en landsby med samer, men tanken ble forlatt fordi «Tanken om at la stemmeberettigede norske borgere fremvises for penge er for usmakelig». Gjennom det Londonbaserte selskapet European Attraction Limited engasjerte de i stedet Benno Singer, en britisk kulturadministrator, til å sette opp en landsby med 80 kongolesere som skulle bo og leve så autentisk som mulig under de sommermånedene utstillingen var åpen. Det er altså dette Cuzner og Fadlabi ønsker å gjenta til 200-årsjubileet for Norges grunnlov i 2014. Mye av gjennomføringen er ennå ikke klar, men kunstnerne understreket at de deltagende kongoleserne vil bli vel informert og betalt denne gangen.

Cuzner brukte pressekonferansen til å sette fokus på det skandinaviske selvbildet som han mente er i ferd med å sprekke. Cuzner spurte hva som skjer når utopien om oss selv som velgjørende og altruistiske antirasister faller bort, og viste til Anders Behring Breiviks attentat som en vekker i forhold det selvbildet Skandinavia har hatt.

Pressekonferansen vakte en engasjert debatt blant de oppmøtte med både sterk motstand og støtte til prosjektet. Etter planen skal utstillingen Kongolandsbyen åpne i Frognerparken 17. mai 2014.

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!