Nasjonalgalleriet
Nyhet 11.06.09

Mottakelse for Audun Eckhoff på Tullinløkka

«Nå starter vi med ny frisk, og skal få det hyggelig og morsomt i årene som kommer» sa Audun Eckhoff avslutningsvis i sin tale under mottakelsen på Tullinløkka i går. Så sa han heller ikke så mye som kunne være grunnlag for kontroverser, om man ser bort fra det allerede omstridte spørsmålet om Nasjonalgalleriets fremtid og den planlagte samlokaliseringen i det kommende Nasjonalmuseet på Vestbanen.

Nasjonalmuseets direktør, Audun Eckhoff

I likhet med styreleder Svein Aaser som innledningsvis holdt en velkomsttale for ham som ny direktør, holdt Eckhoff frem Operaen i Bjørvika som ideal og fastholdt at det er Nasjonalmuseets ønske å få til en samlokalisering i et nytt, vakkert og funksjonelt bygg. Samtidig understreket han at Nasjonalgalleriet fortsatt burde benyttes til kunstformål, en forsikring som ikke akkurat fikk aksjonistene fra Redd Nasjonalgalleriet! til å trekke tilbake løpesedlene de delte ut til de mange fremmøtte i forkant av talen, hvor man blant annet kan lese en støtteerklæring fra den Kassel-baserte arkitekten Michael Wilkens, som skriver:

[…] alt på ett sentralt sted, slik man pleide å gjøre det på 70-tallet? Dengang ordnet man byene i skuffer: Alle museer på ett sted! En supermarked-strategi for kunstturismen. Det sparte nok utlegg til vakthold og portner, men lot byen ligge øde. I mellomtiden har våre fagfolk forlengst anbefalt poli-sentralitet som strategi: Urbant mangfold i stedet for funksjonalistiske supersentra side om side med tomme butikker og forlatte offentlige bygg […]

Selv om gemyttene virket særdeles gemyttlige over champagnen og jordbærene, så ligger uenigheten der, og selv om Eckhoff erklærte at han nå – etter lang tid med fokus på styring og organisasjon – vil til saken, at det skal handle om kunst heretter, så er han åpenbart forberedt på at han kommer til å måtte forholde seg til denne debatten en god stund til. Han ga uttrykk for at Nasjonalmuseet ønsker å være en utadvent institusjon, og at man derfor vil invitere publikum til en utstilling av utkastene i arkitekturkonkurransen om nytt Nasjonalmuseum. Samtidig har Redd Nasjonalgalleriet! sine planer: ifølge løpeseddelen arrangerer de i samarbeid med Unge Kunstneres Samfund paneldebatt på Litteraturhuset onsdag 26. august kl. 18.00, under overskriften «Nasjonalmuseet – Et museum for fremtiden?»

 1. Innlegg fra Mariann Enge

  Se bilder fra utstillingen av konkurransebidragene her på kunstkritikk.no >>

 2. Innlegg fra Mariann Enge

  Artikkel på Minervas nettsider:

  Det er 100 år siden futurismens grunnlegger Filippo Marinetti formulerte parolen Brenn museene! I Oslo har hans tankegods manifestert seg i et ideologisk prosjekt for å bryte ned museenes funksjon som bevarere og ankerfester for dannelsestradisjonen.

  Tilbake til futurismen?, Odd Gunnar Skagestad, Minerva, 30.06.2009 ?

 3. Innlegg fra Mariann Enge

  Lederartikkel i Billedkunst 4/09:

  «I februar vedtok regjeringen å gå inn for å bygge et Nasjonalmuseum på Vestbanen. Dette kan bety en milliardinvestering. Men det kom ingen entydig jubel fra kunst-Norge på avgjørelsen. Fagmiljøene er ikke enige om at en samlokalisering er fordelaktig for kunsten, og mange er svært kritiske til at Nasjonalgalleriet må flytte fra sitt nåværende bygg.»

  Samlokaliseringen av Nasjonalmuseet, Ingvill Henmo, Billedkunst 4/09, 23.06.2009

  Nyhetsartikkel i Billedkunst 4/09:

  «Regjeringen har vedtatt at Nasjonalmuseet skal samlokaliseres på Vestbanen. “ Samlokaliseringen er et uttrykk for at politikerne ikke har tro på et eget museum for samtidskunst. Men de skal være klar over at et samlokalisert museum kan ha mindre interesse for publikum enn spesialiserte museer, sier billedkunstner Carina Hedén.»

  Store protester mot flytting, Ingvill Henmo, Billedkunst 4/09, 23.06.2009

 4. Innlegg fra Mariann Enge

  Noen av forslagene til nytt Nasjonalmuseum kan nå sees på Nrk.no:

  Er dette det nye Nasjonalmuseet?, Nrk.no, 25.06.2009

  Det blir ellers utstilling av konkurransebidragene fra i morgen 26. juni til 19. juli, i Cort Adelers gate 30, Oslo (tidl. Oslo ingeniørhøgskole), tirs.-fre. kl. 16-19, lør.-søn. kl. 12-18, mandag stengt.

  Dessuten blir det web-utstilling på Statsbyggs nettsider fra i morgen 26. juni.

 5. Innlegg fra Mariann Enge

  Om arkiektkonkurransen, som ble avsluttet fredag 12. juni:

  Arkitektnytt:

  Mange vil tegne nasjonalmuseet, Anne Plau Hoel, Arkitektnytt, 12.06.2009

  Aftenposten:

  «De kom kjørende og løpende i siste liten, arkitektene som skulle levere sine bidrag til konkurransen om å få tegne Nasjonalmuseet. Over 230 prosjekter kom inn.»

  230 vil tegne, Anne Cecilie Lind, Aftenposten, 12.06.2009

  Nrk:

  «Det var tendenser til kaos da innleveringsfristen for konkurransen om utformingen av det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen utløp klokken 12 fredag.»

  230 vil tegne nytt Nasjonalmuseum, Nrk.no, 12.06.2009

  Klassekampen:

  «I går gikk fristen for å delta i konkurransen om å bygge det nye Nasjonalmuseet ut. Ledelsen håper på en operaeffekt. Det kan de ikke ta for gitt, mener kulturprofessor Anne-Britt Gran.»

  Får de «ny Opera»?, Sarah Sørheim og Sandra Lillebø, Klassekampen, 13.06.2009

 6. Innlegg fra Mariann Enge

  Lena Lindgren om Nasjonalgalleriet i dagens Morgenbladet:

  «Er norske politikere store nok til å gjøre om på en ti år gammel feilbeslutning?»

  D-dag for Nasjonalgalleriet, Lena Lindgren, Morgenbladet, 12.06.2009

 7. Innlegg fra Lene Krogvold Jonasson

  Audun var onkelen min i mange år og er en grepa kar. Jeg har full tiltro til at han får styr på Nasjonalmuseet.

 8. Innlegg fra Mariann Enge

  Se også Lotte Sandbergs kommentar i gårsdagens Aftenposten:

  «Fredag utløper arkitektenes frist for forslag til et samlokalisert Nasjonalmuseum. Men hva skal skje med Nasjonalgalleriet “ og med motstanden mot avvikling?»

  Trøbbel på Tullinløkka, Lotte Sandberg, Aftenposten, 10.06.2009

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!