Monica Winther

Nationaltheatret, Oslo
Nyhet 03.06.10

Monica Winther på Nationaltheatret

Monica Winther og Stian Skagen, The Space Cadet, 2010.

Forestillingen Everyone Got Something Great på Nationaltheatret torsdag 27. mai bragte aktuell norsk performancekunst inn i en ny sammenheng. Tittelen var hentet fra Tori Wrånes avslutningsperformance, en blanding av romantisk serenade og slapstick der kunstneren sang «I give you my love» ved klaveret med en to meter lang tunge (!) hengende ut av munnen.

Forestillingen – som var kuratert av Elisabeth Byre og Susanne Østby Sæther – var lagt opp som en kavalkade av innslag med Tori Wrånes og Elna Hagemann som gjennomgangsfigurer. Wrånes viste tre verk (kun det siste var nylaget) og Hagemann viste videoverk Duet I-III med to syngende og spisende operasangere foran peisen.

Nils Bech sto for det som må betegnes som kveldens hovedinnslag med en konsert med en rekke låter fra hans nye album Look Back. Bechs spartanske og inderlige fremføring av kjærlighetssanger sto i delvis kontrast til mange av kveldens kunstnere som bragte inn elementer av noe storslagent i Nationaltheatrets hovedscene. I motsetning til hva man kunne forvente var det altså ikke et brudd, men en lek med det store formatet som sto på dagsorden.

Også Monica Winther tok utgangspunkt i det teatralske i sin forestilling The Space Cadet. I et barokk kostyme og med en dukke på hver arm («The Oracle» og «The Frog») entret Winther scenen akkompagnert av et elektronisk lydteppe signert Stian Skagen. Skagen sto også for scenografien som besto av en projeksjon av noe som lignet frekvenskurver skapt av en oscillator.

I The Space Cadet har Winther en dialog med seg selv via de tre stemmene hun representerer. Dialogen omhandler – som vanlig hos Winther – kunstnerens kamp med seg selv og sitt medium.

Monica Winther og Stian Skagen, The Space Cadet, 2010.

  1. Innlegg fra monica winther

    Ikke som vanlig hos Winther, men som det du har sett av Winther:)

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!