Massimiliano Gioni

La Biennale di Venezia
Nyhet 01.02.12

Massimiliano Gioni kunstnerisk leder for Veneziabiennalen

Massimiliano Gioni. Foto: Marco De Scalzi.

Veneziabiennalens styre utnevnte i går den italienske kuratoren og kunstkritikeren Massimiliano Gioni (f. 1973) til kunstnerisk leder for den 55. biennalen, som avholdes i 2013.

Gioni har vært ansvarlig redaktør for Flash Art i New York fra 2000 til 2002, og har dessuten samarbeidet med tidsskrifter som Artforum, Domus, Frieze, Parkett, Rolling Stone og Wired samt forlagene Charta, Mondadori, Phaidon, Les Presses du Réel, Dijon og Rizzoli. Han er for tiden kurator ved New Museum i New York, og har siden 2002 vært kunstnerisk leder for Fondazione Nicola Trussardi i Milano.

Gioni har en viss biennaleerfaring å vise til: I 2010 ledet han 10.000 Lives, den 8. Gwangjubiennalen, og var da ikke bare denne sør-koreanske samtidskunstbiennalens yngste direktør, men også den første europeiske direktøren. I 2003 var han kurator for utstillingen «La Zona» under den 50. Veneziabiennalen, og i 2004 kuraterte han Manifesta 5 sammen med Marta Kuzma. Gioni er kjent for å ofte samarbeide med kunstneren Maurizio Cattelan, som da han i 2006 kuraterte den 4. Berlinbiennalen sammen med Cattelan og kuratoren Ali Subotnik. De tre samarbeidet også om prosjektet Wrong Gallery i New York fra 2002 til 2005. Sammen med Cecilia Alemani kuraterte Gioni og Cattelan også festivalen No Soul For Sale på Tate Modern i London i 2010.

Nyheten er allerede blitt møtt med entusiasme fra det internasjonale kunstfeltet. New York Magazines kritiker Jerry Saltz skriver for eksempel at «Gioni har en tendens til ikke bare å velge kunstnere til sine utstillinger som andre kuratorer har valgt til sine utstillinger» og at det derfor er all grunn til å tro at Veneziabiennalen i 2013 vil bli en «opphissende affære».

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!