Christian Jankowski

Manifesta, Zurich
Nyhet 20.11.14

Manifesta 11 til Zürich

Christian Jankowski, Casting Jesus, 2011.

Christian Jankowski, Casting Jesus, 2011.

Denne uken ble det offentliggjort at den tyske kunstneren Christian Jankowski er utnevnt til hovedkurator for Manifesta 11. Jankowski begynner i disse dager arbeidet med å utvikle et konsept for den kommende utgaven av den nomadiske biennalen, som vil finne sted i Zürich, Sveits i 2016. Hedwig Fijen, direktør for Manifesta, sier i en uttalelse at Jankowski vil «nærme seg storbyens komplekse identiteter på en uventet måte, og strekke seg mot publikumsgrupper utenfor samtidskunstbiennalenes indre sirkler».

Mens tidligere utgaver av Manifesta gjerne har vært lagt til perifere eller omstridte steder, inntar biennalen nå en sentral finansby, eller det pressemeldingen betegner som et «dynamisk og komplekst urbant miljø». I begrunnelsen for valget heter det at Zürich som en av verdens mest avanserte storbyer, både økonomisk og teknologisk, gir Manifesta mulighet til å utforske kritiske globale problemstillinger relatert til urbaniseringsprosesser, byrom og urbane samfunn, og til å revurdere den rollen kunsten kan spille. Både Sveits’ rolle i den europeiske kunsthistorien, og landets posisjon i Europa gjennom det 19. og 20. århundre vil også være viktige aspekter ved biennalekonseptet.

Christian Jankowski.

Christian Jankowski.

I 2016 kan Manifesta for øvrig markere sitt 20-årsjubileum. Biennalen knytter seg også opp mot 100-årsjubileet for Dada-bevegelsen, hvis opprinnelse gjerne knyttes til nattklubben Cabaret Voltaire i Zürich, grunnlagt i 1916 av sentrale skikkelser som Hugo Ball, Emmy Hennings, Tristan Tzara, Jean Arp, Marcel Janco, Richard Huelsenbeck og Sophie Täuber.

Den nyutnevnte kuratoren Christian Jankowski er født i 1968, utdannet ved Hochschule für bildende Künste Hamburg, og er for tiden bosatt i Berlin. Som kunstner arbeider han særlig med film, video og fotografi, men også med maleri, skulptur og installasjon. I følge Manifestas presentasjon av Jankowski, kan arbeidene hans sees både som speiling, dekonstruksjon og kritikk av et samfunn basert på underholdning. Verkene består gjerne av performative og humoristiske interaksjoner med forskjellige aktører uten kunstbakgrunn. Han har samarbeidet med alt fra magikere, politikere og nyhetsopplesere, til medlemmer av Vatikanet.

Jankowski har deltatt i en mengde solo- og gruppeutstillinger, blant dem Veneziabiennalen 1999 og 2013, og Whitneybiennalen 2002, og han er representert i en rekke internasjonale museer. Han startet sin karriere som kurator for sitt eget uavhengige visningssted, Friedensallee 12, i Hamburg i 1992.

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!