Eline Mugaas

Ny Musikk, Oslo
22. mai - 24. mai 2014
Nyhet 21.05.14

Lyden av tomme parkeringshus

Eline Mugaas-ny

Fra Eline Mugaas’ fotoessay som vises på Kunsthall Oslo (utsnitt).

Den nære fremtid begynner på torsdag. Da åpner festivalen Only Connect, som er noe så kuriøst som en musikkfestival som tar utgangspunkt i forfatterskapet til britiske J. G. Ballard (1930-2009). Bak festivalen står nyMusikk, som har satt opp et ambisiøst og sjangeroverskridende program i samarbeid med tidligere Vinduet-redaktør Audun Vinger. Only Connect byr på filmvisninger, foredrag og lydinstallasjoner i tillegg til flere bestillingsverk hvor de inviterte komponistene har basert seg på en roman eller novelle av Ballard. Førstkommende torsdag åpner festivalen med gitaristen Stian Westerhus. Han skal fremføre verket Impossible Metallic Slaughterhouse blant de eksostilsmussede polerte granittsøylene i parkeringsanlegget under Oslo Konserthus, dermed settes stemningen for et program som undersøker «ballardiske» trekk ved Oslos arkitektur og byrom.

J. G. Ballards romaner og noveller kalles gjerne science fiction, men utspiller seg i en slags pervertert versjon av vår egen tid. Myter om den nære fremtid heter en av novellesamlingene – en ganske dekkende beskrivelse av størstedelen av hans nokså dystre produksjon. Ballard har beskrevet post-apokalyptiske økokatastrofer som et oversvømt London i The Drowned World, og avsondrede luksusforsteder som er så veladministrerte at moral og politikk er gjort overflødig i romanen Super-Cannes. Men det ballardiske landskapet omfatter også mer gjenkjennelige hverdagsdystopier som tomme parkeringshus, eller ingenmannslandet langs motorveier og omkring flyplasser. Ballard var etter eget sigende aldri lykkeligere enn når han skrev om tømte svømmebasseng og forlatte hoteller.

I Bjørvika finner vi for tiden mange av de kontrastene som Ballard har beskrevet. Barcodes skinnende fasader vokser frem blant restene av gamle trafikkmaskiner, der  forvridde armeringsjern stikker ut som røtter fra avkappede betongviadukter. I Ballards fiksjoner speiler de arkitektoniske omgivelsene karakterenes underbevisste drifter og innbyggernes kollektive psykologi. Hva forteller utviklingen av Oslo om dets beboere? synes å være et av spørsmålene Only Connect ønsker å stille.

Tre stedsspesifikke komposisjoner om det nye Oslo er laget til festivalen. Her har Jenny Hval, Rebecka Ahvenniemi og Stine Sørlie tatt utgangspunkt i Petter Stordalens designhotell The Thief, Tjuvholmen og gangbroen Akrobaten over sentralstasjonen. (Musikken kan streames fra festivalens webside http://nymusikk.no/no/artikler/site-specific-sounds).

Fremføringene av bestillingsverk av blant andre den britiske elektronikamusikeren Kode9, norske Carmen Villain og musique concrète-gruppen Langham Research Centre vil finne sted på Diorama i Stenersenmuseet, Kunsthall Oslo, Kunstnernes Hus og The Thief. Kunsthall Oslo vil også vise bildene som inngår i fotoessayet Eline Mugaas har laget til festivalkatalogen, en publikasjon som i tillegg inneholder tekster som undersøker forskjellige aspekter ved Ballard og Oslos byutvikling. 

Only Connect varer fra torsdag 22. til lørdag 24. mai, men allerede i dag kan man varme opp på Cinemateket, der Ballard-adapsjoner som David Cronenbergs tekno-erotiske Crash står på programmet.

Fra Eline Mugaas' fotoessay som vises på Kunsthall Oslo.

Fra Eline Mugaas’ fotoessay som vises på Kunsthall Oslo.

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!