Louise Bourgeois

Nyhet 01.06.10

Louise Bourgeois (1911-2010)

Den innflytelsesrike kunstneren Louise Bourgeois, som først sent i sin lange yrkeskarriere ble verdensberømt og anerkjent, døde i går, 98 år gammel, på the Beth Israel Medical Center i Manhattan, New York, etter et hjerteinfarkt.

Louise Bourgeois, Maman, 1999. Foto: Tate Modern.

Bourgeois var født i Paris, 25. desember 1911. Etter kunststudier i Frankrike, hvor hun blant annet arbeidet som assistent for Fernand Léger, flyttet hun i 1938 til New York, hvor hun fortsatte studiene. Hun debuterte med en utstilling med malerier i 1945 og hadde sin første skulpturutstilling i 1949, men det var først på midten av 70-tallet, da hun var i 60-årene, at hun begynte å bli møtt med en større kritisk og kommersiell interesse.

Blant Louise Bourgeois’ mest kjente arbeider er Nature Study fra 1984, en hodeløs sfinx med kraftige klør og en mengde bryster, og serien med celle-installasjoner fra 90-tallet. I den senere tiden har hun blitt særlig kjent for sine gigantiske edderkoppskulpturer, blant dem skulpturen Maman på Tate Modern i London.

Lenker:

New York Times: Louise Bourgeois, Influential Sculptor, Dies at 98

The Guardian: Louise Bourgeois obituary

Nrk.no: Får aldri sett Heksemonumentet

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!