Lene Berg

La Biennale di Venezia
Nyhet 28.11.12

Lene Berg deltar i norsk Venezia-utstilling

Lene Berg, Ung Løs Gris, 2013. Skisse.

På tross av at spørsmålet om finansiering er uløst, fortsetter Office for Contemporary Art Norway (OCA) å lansere nyheter om Norges deltakelse på Venezia-biennalen i 2013.

Nå er det klart at Lene Berg skal integreres i utstillingen Se opp for den hellige hore: Edvard Munch og frigjøringens dilemma. Berg er for tiden aktuell med en større separatutstilling på Henie Onstad Kunstsenter utenfor Oslo og har tidligere stilt ut blant annet på biennaler i Sydney og Taipei, begge i 2008, og Manifesta i Murcia, Spania i 2011.

Bergs nye verk, som har tittelen Ung Løs Gris, blir en 25 minutter lang film som i følge en pressemelding fra OCA fokuserer på tre stereotypiske karakterer som avhøres om sine roller som ofre og/eller gjerningsmenn i en kompleks situasjon. Filmen undersøker tolkninger av menneskelig adferd basert på forutinntatte konsepter og etablerte normer. I likhet med utstillingen som helhet presenterer filmen dekonstruksjoner av en scene, og fungerer som katalysator for en revisjon av frigjøringspolitikk, strid mellom kjønnene og intern konflikt, heter det i pressemeldingen.

På nettstedet til produksjonsselskapet Studio Fjordholm beskriver Lene Berg prosjektet slik:

«I Ung Løs Gris møter vi tre personer som alle umiddelbart vil kunne tolkes som tre stereotyper: en gammel gris, en løs kvinne og en ung, uskyldig mann. Også scenen vi ser dem i er en slags klisjée, i alle fall i utgangspunktet og min idé er å bruke disse klisjéeartede ingrediensene til å vri og vende på innlærte oppfattninger og fordommer om ting som kjønn, seksualitet, alder og autoritet.»

Marta Kuzma kan overfor Kunstkritikk ikke bekrefte at Lene Berg er den eneste samtdidskunstneren som skal vises sammen med Edvard Munch i Venezia.

– Utstillingen er noe redusert i forhold til hva den i utgangspunktet skulle omfatte på grunn av en anstrengt økonomi. Men det er fortsatt åpent for at prosjektet vil inkludere ytterligere en eller flere kunstnere, sier Kuzma til Kunstkritikk.

Se opp for den hellige hore: Edvard Munch og frigjøringens dilemma er kuratert av Marta Kuzma og Pablo Lafuente fra OCA og Angela Vettese fra Fondazione Bevilacqua La Masa i Venezia.

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!