Astrup Fearnley Museet, Oslo
Nyhet 22.10.12

Kvaran bekrefter samarbeidet med Lundin

Gunnar B. Kvaran. Foto: Astrup Fearnley Museet.

I forrige uke ble det kjent at Astrup Fearnley Museet i Oslo får den norske avdelingen av det omstridte svenske selskapet Lundin Petroleum som hovedsponsor. Det svenske selskapet er blant annet under etterforskning for medvirkning til folkemord i Sudan.

De kritiske kommentarene haglet over museet og Kunstkritikks redaktør Jonas Ekeberg hevdet at det var direkte uetisk av Astrup Fearnley Museet å ha Lundin som hovedsponsor all den tid selskapet var under etterforskning. Denne nyheten ble også sitert på Artforum.com.

Etter å ha svart avventende til NRK på mandag gikk Gunnar Kvaran i tenkeboksen resten av forrige uke, før han endelig lørdag kom ut med et finpolert utsagn om museets holdning til Lundin Petroleum. På direkte spørsmål fra Aftenposten gjentar Kvaran at han erkjenner at anklagene som er rettet mot Lundin er alvorlige, men han understreker også at det foreløpig ikke er tatt ut tiltale og at selskapet ikke er dømt for noe lovstridig.

– Vi forholder oss til Lundin Norge som et selskap som driver utvinning av olje innenfor de lover og regler som er fastsatt her til lands, sier Kvaran til Aftenposten.

Astrup Fearnley Museet tar for gitt at det svenske oljeselskapet driver lovlig og vil derfor ikke si noe om eventuelle konsekvenser denne saken kan få for museet eller om det kan bli aktuelt å si opp avtalen med Lundin.

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!