Nyhet 03.05.11

Kritikerpris til Kuratorisk Aktion

Pia Arke Arctic Hysteria video, 1996. Installationsbillede, Nationalmuseet i Danmark, 2010.

Kuratorduoen Kuratorisk Aktion (Frederikke Hansen og Tone Olaf Nielsen) tildeles kritikerprisen 2010 for udstillingen Tupilakosaurus. Pia Arkes opgør med kunst, etnicitet og kolonihistorie, 1981-2006, som fandt sted i København på Den Frie Udstillingsbygning og i Etnografisk Samling på Nationalmuseet, 8. Januar-14. Februar, 2010.

Tupilakosaurus var en retrospektiv udstilling med den lidt oversete dansk-grønlandske kunstner Pia Arke (1958-2007), som i sin kunst beskæftigede sig med grønlandsk kolonihistorie og dens eftervirkninger på en måde, som både var videnskabelig og kunstnerisk, nøgtern og subjektiv – og som Kuratorisk Aktion omtaler som en «bastard-metode». I deres arbejde med udstillingen evnede Kuratorisk Aktion at overføre denne metode – den bevidste blanding af kunst og etnologi – til det kuratoriske arbejde, fra udstillingskoncept til installering, hvilket også forklarer hvorfor Tupilakosaurus både fandt sted i en kunsthal og i Nationalmuseets samling af inuitiske kulturgenstande.

Kritikerprisen udvælges af medlemmerne af AICA – Foreningen af Danske Kunstkritikere og afgøres ved afstemning. Kuratorisk Aktion modtager prisen ved en reception i Kunststyrelsens lokaler i København, onsdag d. 18.maj, kl.16.00

De øvrige nominerede til Kunstkritikerprisen 2010 var:

FOS: Osloo
Olof Olsson: History of Disco
Peter Linde Busk: Bold as a Lunatic Troupe of Demons in Drunken Parade
Jeanette Ehlers: The Invisible Empire
Inge Merete Kjeldgaard, museumsdirektør Esbjerg Museum
Skulpturi.dk
Wonderland Art Space
Das Beckwerk

Oppdatert 6. mai

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!