Nyhet 27.04.15

Kritikerpris til Balke-utstilling

Peder Balke, Trolltindene, 1840. Foto: Nordnorsk Kunstmuseum.

Peder Balke, Trolltindene, 1840. Foto: Nordnorsk Kunstmuseum.

Norsk kritikerlag melder i dag at Kunstkritikerprisen 2014 tildeles Nordnorsk Kunstmuseum, for utstillingen Peder Balke. Visjon og revolusjon. Prisen deles ut under et arrangement i morgen ettermiddag, i museets lokaler i Tromsø.

Kunstkritikerprisen er en utmerkelse til den utstillingen eller det kunstprosjektet medlemmene av Kritikerlagets kunstseksjon oppfatter som det mest betydningsfulle i året som er gått. De øvrige nominerte til årets pris var utstillingene To Everything There is a Season av Vanessa Baird i Kunstnernes Hus og Alene med naturen. Dahls og Friedrichs landskaper 1810-40 i Nasjonalgalleriet.

Kritikerlaget skriver i en pressemelding at Balke-utstillingen er en av de største faglige suksesser et norsk kunstmuseum har hatt internasjonalt, utenom Edvard Munch. Utstillingen ble vist i Nordnorsk Kunstmuseum i perioden 14. juni – 12. oktober 2014, og reiste siden videre til National Gallery i London, hvor den kunne sees inntil helt nylig. Utstillingen fikk mye internasjonal presseoppmerksomhet og et høyt besøkstall, og visningen av Balkes malerier i London tillegges også betydning for pristildelingen.

Peder Balke, Fyrtårn, 1865. Foto: Nordnorsk Kunstmuseum / Sture Nepstad.

Peder Balke, Fyrtårn, 1865. Foto: Nordnorsk Kunstmuseum.

«All den innsatsen og det engasjementet som ligger bak det å realisere en slik utstilling, er svært imponerende. Det står stor respekt av Nordnorsk Kunstmuseums arbeid med utstillingen. Vi gratulerer Nordnorsk Kunstmuseum, dets direktør Knut Ljøgodt og alle som har vært involvert i å løfte frem Peder Balkes kunstnerskap både nasjonalt og internasjonalt,» heter det i begrunnelsen fra Kritikerlaget.

Tidligere mottakere av Kunstkritikerprisen er Bergen Kunsthall (2008), kunstnerduoen Elmgreen og Dragset for prosjektet The Collectors (2009), Henie Onstad Kunstsenter (2010), Per Inge Bjørlo for hans retrospektive utstilling på Henie Onstad Kunstsenter (2011), Kunstmuseene i Bergen og Stiftelsen 3,14 for to større utstillinger med kinesisk samtidskunst (2012), og Nasjonalmuseet og Munchmuseet for jubileumsutstillingen Munch 150 (2013).

I etterkant av prisutdelingen vil det bli avholdt en kritikersalong om Balke, med tittelen Romantiker eller modernist? Mottagelsen av Peder Balke den gang og nå. I panelet sitter kunsthistoriker Marit Ingeborg Lange, direktør Knut Ljøgodt ved Nordnorsk Kunstmuseum og kunstsosiolog Dag Solhjell fra Norsk kritikerlag.

  1. Innlegg fra Asbjørn Andresen

    Utmerket valg !

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!