Jeremy Deller invitert til 22. juli- prekvalifisering

Åtte prosjekter er valgt ut til i konkurransen om de nasjonale minnestedene etter 22. juli, blant dem Olav Christopher Jenssen, Goksøyr & Martens, Jonas Dahlberg og Jeremy Deller.

Jeremy Deller, We Sit Starving Amidst our Gold, 2013. Foto: British Council / Cristiano Corte.
Jeremy Deller, We Sit Starving Amidst our Gold, 2013. Foto: British Council / Cristiano Corte.

I dag presenterte KORO (Kunst i offentlige rom) åtte forslag som går videre i konkurransen om de nasjonale minnestedene for 22. juli. Det har vært enorm interesse for konkurransen. Da fristen for påmelding til den åpne internasjonale prekvalifiseringen gikk ut 3. september i år, lå det 300 søknader på bordet, hvorav 67 norske. I søkermassen finnes kunstnere, kunsthåndverkere, arkitekter, landskapsarkitekter, poeter, musikere, urbanister, akademikere og samarbeidende grupper.

– Kunstutvalget er svært fornøyd med kvaliteten på kandidatene, det er mange som kunne ha vært med her, sier Jørn Mortensen, som leder kunstutvalget, til Kunstkritikk.

Men han bekrefter også at ett av navnene som slippes i dag, ikke inngikk i den opprinnelige søknadsbunken.

– Jeremy Deller ble etter en helhetsvurdering oppfordret til å sende inn en søknad. Det lå i kunstutvalgets mandat at vi kunne invitere inn opptil tre kandidater. Etter at vi hadde sett på de innsendte forslagene, kom vi til at det var kunstneriske tilnærmingsmåter som det kunne ha vært interessant å få med, og vi bestemte oss for å oppfordre Jeremy Deller til sende inn et forslag.

Olav Christopher Jenssen, Appointment No. 04, 2006.
Olav Christopher Jenssen, Appointment No. 04, 2006.

Følgende kunstnere, arkitekter og grupper er invitert til å delta i en lukket konkurranse:

Jonas Dahlberg (SE)
Jeremy Deller (UK)
Estudio SIC (ES)
Goksøyr & Martens og Snøhetta Arkitekter (NO)
Haugen/Zohar arkitekter (NO)
Olav Christopher Jenssen og LPO arkitekter (NO)
NLÉ & Kunlé Adeyemi (NL/NG)
Paul Murdoch Architects (US)
 
Fire av de åtte deltakerne har tidligere erfaring med å lage minnesteder. Det gjelder norske Snøhetta som har tegnet The National September 11 Memorial Museum Pavilion i New York (2011). Det spanske arkitektbyrået Estudio SIC som skapte Monumento a las víctimas del 11M, Madrid (2007) er også med i konkurransen, i likhet med californiske Paul Murdoch Architects som utformet Flight 93 National Memorial i Shanksville i Pennsylvania (2005). Også det norske arkitektkontoret LPO har erfaring med minnesmerker etter å ha tegnet Le Prix de la Liberté (Frihetens pris), en av hovedattraksjonene i forbindelse med 50-årsmarkeringen av D-dagen i Normandie i 1994.

KORO gir følgende presentasjon av kandidatene i sin pressemelding:

Jonas Dahlberg er en svensk kunstner bosatt i Stockholm. Dahlbergs kunstneriske praksis omfatter fotografi, film, installasjoner og offentlige oppdrag. Et tilbakevendende trekk ved Dahlbergs arbeider er temaer forbundet med tid, arkitektur og rom. Utstillingsaktiviteten hans inkluderer Manifesta 4 i Frankfurt (2002), den italienske paviljongen i den 50ende Veneziabiennalen (2003), den 26. biennalen de São Paulo (2004), Kunstmuseum Stuttgart (2009) og Lisboa Arkitektur Triennale (2010).

Jeremy Deller er en britisk kunstner bosatt i London. Han jobber konseptuelt med en rekke uttrykksformer og medier, ofte utenfor tradisjonelle utstillingsrom og i samarbeid med publikum som tar aktivt del i prosjektene, som i Acid Brass (1997) og The Battle of Orgreave (2001). Dellers utstillingsaktivitet inkluderer blant annet separatutstillingen Joy in People i Hayward Gallery, London (2012) og English Magic i den britiske paviljongen på den 55. Veneziabiennalen

Jonas Dahlberg, Temporary Pavillion, Wanås skulpturpark, 1999.
Jonas Dahlberg, Temporary Pavillion, Wanås skulpturpark, 1999.

Estudio SIC er et arkitektbyrå med base i Madrid. Estudio SIC er et arkitektkontor som utvikler prosjektmetoder med spesiell vekt på utformingen av offentlige rom. Det gjelder urbane rom, områder og landskap. Eksempler på prosjekter er Monumento a las víctimas del 11M, Madrid (2007), Rehabilitation Espacio VIas, León (2010) og Sede reserva de la biosfera en Arrecife, Armunia (2008-).

Goksøyr & Martens er en Oslobasert performancegruppe etablert i 1997 av Toril Goksøyr og Camilla Martens. De har gjennomført en rekke deltakerbaserte kunstprosjekter i Norge og utlandet og har også jobbet med scenekunst. Prosjektene deres inkluderer Palestinian Embassy, Oslo (2009)/ Liverpool (2012), This is no dream, Johannesburg Art Gallery, Johannesburg (2008), It would be nice to do something political i den nordiske paviljongen på den 52.Veneziabiennalen. Goksøyr & Martens jobber i team med Snøhetta, et internasjonalt arkitektur-, landskapsarkitektur- og interiørarkitekturfirma med kontor i Oslo og New York. Prosjektene deres inkluderer blant annet Bibliotheca Alexandrina, Alexandria (2002), Operahuset, Oslo (2008) og The National September 11 Memorial Museum Pavilion, New York (2011).

Haugen/Zohar Arkitekter (HZA) er et Oslobasert arkitektkontor etablert i 2006 av arkitekt og kunstner Marit Justine Haugen og arkitekt Dan Zohar. Kontoret opererer i et felt mellom kunst og arkitektur og legger vekt på bærekraftige valg av materialer, anvendelsesområder og resirkuleringsmetoder. Eksempler på prosjekter er Bålplass for barn, Trondheim (2009), Hule hi (hule for barn), Breidablikk barnehage, Trondheim (2012) og Diamant for eldre, omsorgssenter, Askøy kommune(2012).

Olav Christopher Jenssen er en norsk kunstner internasjonalt kjent for sine abstrakte malerier og skulpturer. Jenssen har siden 2007 vært professor ved Hochschule für Bildende Künste Braunschweig, Tyskland. Han er representert i en rekke større samlinger, eksempelvis i Museum of Modern Art, New York, Moderna Museet, Stockholm og Centre Pompidou, Paris. Olav Christopher Jenssen arbeider i team med LPO, et arkitektfirma med base i Oslo. LPO står bak en lang rekke prosjekter i Norge og i utlandet. Porteføljen deres inkluderer Oslo Spektrum, Oslo (1991), den norske paviljongen på EXPO 92, Sevilla (1992) og Le Prix de la Liberté, Arromanches (1994).

NLÉ er et arkitektkontor med adresse i Amsterdam. Kontoret har en internasjonal og multidisiplinær profil og en portefølje som inkluderer arkitektur, produkt- og møbeldesign, byplanlegging og offentlige kunstprosjekter. NLÉ ble etablert av den nigerianske arkitekten og urbanisten Kunlé Adeyemi som også leder kontoret. Eksempler på prosjekter er Queensday Lagos, Amsterdam (2011), the Makoko Floating School, Lagos (2012) og the Lagos Water Communities Project, Lagos (2012).

Paul Murdoch Architects er et arkitektbyrå med adresse i Beverly Hills, California. Byrået jobber innen felt som arkitektur, byutforming og intriørarkitektur for høyere utdanning, offentlig forvaltning og kulturinstitusjoner. Byrået gjør også store og mellomstore byggeprosjekter i offentlige rom. Eksempler på prosjekter er Flight 93 National Memorial, Shanksville, PA (2005-), the Central Avenue Constituent Services Center, South Los Angeles (2010) og Monterey Park Bruggemeyer Library, Monterey Park, CA (2010).

Leserinnlegg