Toril Johannessen

Festspillene i Nord-Norge, Harstad
Nyhet 14.02.14

Hjemkalles til Harstad

Toril Johannessen. Foto: Arne Skaug Olsen.

Toril Johannessen. Foto: Arne Skaug Olsen.

Strategisk samkjørt med lanseringen av boken DUBLETT – Toril Johannessen på Hordaland kunstsenter i Bergen i kveld, bekjentgjør Festspillene i Nord-Norge i dag at Toril Johannessen blir sentral i årets festspillutstilling i Harstad.

Toril Johannessen, som arbeider både med foto, tekst, tegninger, skulpturer og installasjon, skal bidra med en større installasjon spesielt laget for Festspillene i Nord-Norge. Johannessen bor og arbeider i Bergen, men i denne sammenhengen vektlegges hennes tilknytning til Harstad:

– Toril Johannessen har de senere år fått stor oppmerksomhet så vel internasjonalt som her hjemme i Norge. Hun vises i utstillinger og biennaler over hele verden, men har ennå ikke hatt en skikkelig utstilling i Nord-Norge. Jeg syntes det var på tide å kalle Toril hjem til Harstad nå, særlig siden Festspillene feirer 50 år, sier kurator Joakim Borda i en pressemelding fra Festspillene i Nord-Norge.

Johannessen er utdannet ved Kunstakademiet i Bergen, 2008, og Mountain School i Los Angeles, 2011. Hun var blant deltakerne på Documenta 13 i Kassel i 2012, og har for øvrig stilt ut blant annet ved fjorårets Istanbulbienniale, på Palais de Tokyo i Paris, Witte de With i Rotterdam og Bergen Kunsthall No.5. I høst og vinter var hun aktuell med soloutstillingen Teleportation Paradigm på Unge Kunstneres Samfund i Oslo, anmeldt for Kunstkritikk av Fredrik Svensk.

Blant kunstnerne som har vært festspillutstillere i Harstad tidligere, er Olav Christopher Jenssen (2004), Tom Sandberg (2005), Anna-Eva Bergman (2006), Torbjørn Rødland (2008), Per Barclay (2009), Børre Sæthre (2010) og Ane Graff, Anne Mette Hol og Josefine Lyche (2011).

Toril Johannessen, {ITALIC}Teleportation Paradigm{ENDITALIC}, 2013. Foto: Vegard Kleven / Unge kunstneres samfund.

Toril Johannessen, Teleportation Paradigm, 2013. Foto: Vegard Kleven / Unge kunstneres samfund.

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!