Victor Lind

Nyhet 19.04.13

Hærverk på minnepark

Også steinstjernen der historien om Carl Fredriksens Transport er fortalt er tagget ned. Foto: Victor Lind.

Også steinstjernen der historien om Carl Fredriksens Transport er fortalt er tagget ned. Foto: Victor Lind.

I oktober i fjor ble Victor Linds kunstpark Dette er et fint sted i nærheten av Carl Berners plass i Oslo innviet. Verket er til minne om Carl Fredriksens Transport, som har blitt betegnet som den største redningsbragden i Norge under 2. verdenskrig. Omlag 1000 personer, halvparten jøder, ble reddet over til Sverige i løpet av seks uker vinteren 1942-43.

I går ble parken, som fortsatt ikke er helt ferdigstilt, tilgriset med tagging. Både benker, stålplater og lyktestolper er sprayet ned, på steinstjernen er det skrevet «jøder» og på en kikkert er det skrevet «neger». Victor Lind forteller til Nrk.no at en nabo så hva som foregikk og skremte bort «tre ganske unge personer» fra stedet.

– Det er jo å håpe på at dette er ungdommelig uforstand, men det ser ut som primitiv gammelrasisme. Det er trist, men det blir først virkelig trist hvis de vet hva de har griset til, sier Lind, og minner om innsatsen til de menneskene som parken er tilegnet.

– Det var vanlige mennesker som ikke måtte gjøre det, men som valgte. Det er malplassert å grise til noe sånt, sier Lind til Nrk. Han regner med at det blir både omfattende og dyrt å fjerne taggingen.

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!