Guggenheim, Helsinki
Nyhet 19.01.11

Guggenheim Helsinki utredes

Fra venstre: Direktør for Helsinki Kunstmuseum Janne Gallen-Kallela-Sirén, viseborgermester Tuula Haatainen, direktør for Guggenheim-stiftelsen Richard Armstrong, borgermester Jussi Pajunen og visedirektør for Guggenheim-stiftelsen Ari Wiseman. Foto: Helsinki by.

Helsinki by og Solomon R. Guggenheim-stiftelsen skal undersøke muligheten for å åpne en filial av Guggenheim-museet i Helsinki. Jussi Pajunen, ordfører i Helsinki, sier til New York Times at tiden er riktig og at et nytt museum vil gi betydlige utviklingsmuligheter for Helsinki.

Guggenheim-stiftelsen eier og driver et museum på 5th Avenue i New York samt Peggy Guggenheim-samlingen i Venezia. Gjennom ulike samarbeidsavtaler driver museet også Deutsche Guggenheim i Berlin, Guggenheim Bilbao og Guggenheim Abu Dhabi, som er under oppføring. Samlet har dette gjort at Guggenheim her blitt et symbol på globaliseringen av kunstfeltet.

Helsinki har fra før både et statlig kunstmuseum og et bymuseum med henholdvis KIASMA og Tennispalasset som visningsarenaer for samtidskunst. De siste ti årene har særlig KIASMA hatt en vanskelig periode, med halverte besøkstall og generelt lav interesse rundt utstillingsprogrammet. Dette i følge YLE, finlands nasjonale kringkaster. I denne situasjonen mener likevel Helsinkis borgermester at tiden er inne for Guggenheim Helsinki. Motivasjonen er økonomisk:

– Det råder stor enighet om att kulturinstitutioner kan bidra till ett lands ekonomiska tillväxt under förutsättning att projekten skapas inom ramen för en genomtänkt helhetsplan. En sådan plan existerar och genom Solomon R. Guggenheimstiftelsens medverkan har vi fått en idealisk och genuint global samarbetspartner för att utreda hur vi kan omsätta våra målsättningar till verklighet, sier borgermester Jussi Pajunen på Helsinki bys hjemmeside.

Utredningen om et mulig Guggenheim Helsinki skal være klar i slutten av 2011.

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!