Nyhet 08.02.11

Full krise på Kunstakademiet i København

Rektor Mikkel Bogh frykter for kvaliteten på kunstutdannelsen i København.

Det danske kunstlivet våkner i dag til nyheten om at Kunstakademiets Billedskoler rammes av en dobbel krise. Budsjettet skal kuttes og hver syvende blir sagt opp. I tillegg fratas nå kollegiet retten til å utpeke rektor.

Den økonomiske krisen ved Kunstakademiet har i følge rektor Mikkel Bogh bygget seg opp over tid. I et brev til studentene og de ansatte beskriver han en situasjon der bevilgningene er frosset samtidig som utgiftene er øket. Nå skal skolen kutte hele 10% i budsjettet. Dette betyr blant annet følgende: Alle studiereiser skal stanses. Lokaler skal sies opp. Materialpenger inndras. Og, kanskje mest alvorlig, 6 av 45 ansatte blir sagt opp.

I en uttalelse til Politiken sier Bogh at han nå frykter for kvaliteten på utdannelsen.

I brevet til de berørte på skolen skriver Bogh følgende:

– Den kommende tiden blir vanskelig, både faglig og menneskelig. Jeg vil selvfølgelig gjøre alt jeg kan for at skadene blir minimale, men uansett hvordan man vrir og vender på det, vil det komme til å gjøre vondt.

På torsdag vil studentene på Kunstakademiet i København aksjonere mot de planlagte kuttene samt nyheten om at skolen nå mister retten til å velge sin egen rektor.

I tilleg til det økonomiske uføret er kulturminister Per Stig Møller fra Det konservative folkeparti i ferd med å stramme et politisk grep om Kunstakademiet i København. Hittil har et skoleråd stått for ansettelsen av rektor men nå ønsker imidlertid kulturministeren selv å utnevne rektor på Kunstakademiet.

På direkte spørsmål fra Politiken svarer Per Stig Møller at dette ikke er snakk om politisk styring av skolen:

– De ledelsesmessige kravene til rektorene vokser og vi går derfor bort fra det nåværende kollegiale valgsystem. Det betyr ikke at kulturministeren vil blande seg i den daglige drift av institusjonen. Det er helt klart rektors ansvar. Men vi sikrer en bredere rekruttering, sier Møller til Politiken.

Kunstkritikk vil følge opp denne saken i løpet av dagen.

 1. Innlegg fra Thierry Geoffroy

  Time to open in or (outside ) :
  the Academy of Emergency Art

  a educatif extension of Emergency Room

  http://www.emergencyrooms.org

  http://www.facebook.com/pages/THE-ACADEMY-OF-EMERGENCY-ART/327716489237

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!