Førstemann ut

Anders Kreuger er den første av åtte spaltister i Kunstkritikks nye kommentarspalte.

Anders Kreuger. Illustrasjon: Jenz Koudahl.
Anders Kreuger. Illustrasjon: Jenz Koudahl.

Kunstkritikk lanserer i dag sin nye kommentarspalte. Først ut er den svenske kuratoren og skribenten Anders Kreuger. Han er intendant ved M HKA i Antwerpen og redaktør for tidsskriftet Afterall, London, og har tidligere også vært direktør for Nordic Institute for Contemporary Art (Nifca) i Helsingfors, rektor ved Konsthögskolan i Malmö, samt intendant ved Lunds konsthall.

I dagens kommentar ser Kreuger nærmere på konflikten rundt Lunds konsthall, i anledning en paneldebatt på kunsthallen i morgen, torsdag 4. februar. Debatten er arrangert av Nätverk till stöd för Lunds konsthall, Galleri Pictura og Skånes kunstforening.

I månedene som kommer vil vi også presentere kommentarer av Marta Kuzma, Mathias Danbolt, Henriette Heise, Ina Blom, Will Bradley, Vanessa Ohlraun og Vibeke Tandberg.

Marta Kuzma er rektor for Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, og mellom 2005 og 2013 var direktør for Office for Contemporary Art Norway i Oslo. Som kurator har hun stått bak en rekke prosjekter. Blant annet var hun medkurator for den norske utstillingen på Veneziabiennalen i 2011 og medlem i arbeidsgruppen til Carolyn Christov-Bakargievs Documenta 13 i 2012.

Mathias Danbolt er norsk kunsthistoriker bosatt i København. Hans forskning har særlig fokus på queer, feministiske og antirasistiske perspektiver i samtidskunsten. I 2013 forsvarte han sin doktorgradsavhandling: Touching History: Art, Performance and Politics in Queer Times, ved Universitetet i Bergen. Danbolt er adjunkt i Kunsthistorie ved Københavns Universitet, og er for tiden involvert i et forskningsprosjekt som ser på effektene av dansk kolonialisme i kunsten – en videreutvikling av postdoc-prosjektet Colorblind? Theorizing Race in Danish Contemporary Art and Performance.

Henriette Heise er billedkunstner og lektor på Det Kgl. Danske Kunstakademi i København, hvor hun også er bosatt. Sammen med Jakob Jakobsen drev Henriette Heise Det Fri Universitet fra 2001-2007. Heises arbeid utfolder seg på tvers av medier, formater og materialer, og hun ser det som sitt ansvar som kunstner å «forsvare det skrøpelige».

Ina Blom er kunsthistoriker, kurator og kritiker, og professor ved Universitet i Oslo. Forskningen hennes har et særlig fokus på media-estetikk og relasjonen mellom kunst, teknologi, media og politikk. I 2007 utkom boken On The Style Site. Art, Sociality and Media Culture, og senere i år kommer The Autobiography of Video. The Life and Times of a Memory Technology (begge utgitt av Sternberg Press). Fra 2011 til 2013 var Blom leder for det NFR-finansierte forskningsprosjektet The Archive in Motion.
 
Will Bradley er kunstkritiker og kurator med base i Oslo. Han har vært kunstnerisk leder for Kunsthall Oslo siden den åpnet i 2010. Øvrige kuratoriske meritter inkluderer Forms of Resistance ved Van Abbemuseum i Eindhoven, 2007, med Charles Esche og Phillip van den Bossche, og Radical Software på Wattis Institute, San Francisco, 2006. Han var også redaktør for Art and Social Change: A Critical Reader (utgitt av Tate Publishing i samarbeid med Afterall).

Vanessa Ohlraun er dekan ved Kunstakademiet i Oslo, hvor hun også er bosatt. Hun har vært frilanser og gjestekurator for en rekke kunstutstillinger i Berlin og Rotterdam, blant annet ved Center for Contempory Art i Rotterdam. Ohlraun har også jobbet som Course Director for masterstudiet i Kunst ved Piet Zwart Institute på Universitetet i Rotterdam.

Vibeke Tandberg er billedkunstner, bosatt i Oslo. I tillegg til en lang rekke «selvfortærende» utstillinger de siste årene, gjerne med utgangspunkt egen, tidligere produksjon, senest Infinite Signature ved OSL Contemporary i fjor høst, er hun også skjønnlitterær forfatter. Hun debuterte med romanen Beijing Duck i 2012, og fulgte opp med Tempelhof i 2014 (begge utgitt på Forlaget Oktober).  

Leserinnlegg