La Biennale di Venezia
Nyhet 15.03.13

Seks nordiske kunstnere i Venezia

Ragnar Kjartansson, {ITALIC}Scandinavian Pain{ENDITALIC}, neoninstallation på låve, Moss, Norge, 2006.

Ragnar Kjartansson, Scandinavian Pain, neoninstallation på låve, Moss, Norge, 2006.

Onsdag 13. mars ble temaet og deltakerlisten for årets biennale i Venezia presentert på en pressekonferanse i Roma. Den internasjonale utstillingen har fått tittelen The Encyclopedic Palace og er kuratert av italieneren Massimiliano Gioni. Utstillingen vil finne sted både i den sentrale paviljongen i Giardini og i Arsenale og omfatter 150 kunstnere fra 37 land. Kun seks av disse kunstnerne er fra Norden og hverken Norge eller Finland er representert i den internasjonale utstillingen.

De nordiske kunstnerne i The Encyclopedic Palace er Hilma af Klint (1862-1944, Sverige), Linda Fregni Nagler (f. 1976, Sverige), Tamar Guimarães og Kasper Akhøj (f. hhv. 1967 Brasil og 1976 i Danmark), Ragnar Kjartansson (f. 1976, Island), Henrik Olesen (f. 1967, Danmark) og Danh Vo (f. 1975, Danmark).

Massimiliano Gioni har hentet utstillingstittelen fra kunstneren Marino Auriti som i 1955 søkte patent på et «encyklopedisk palass» hos det amerikanske patentverket. Palasset var tenkt som et imaginært museum som skulle huse all verdens kunnskap. Auriti planla en 136 etasjer, 700 meter høy bygning i Washington som skulle dekke 16 kvartaler i byen.
 
– I dag, mens vi forsøker å forholde oss til en konstant flom av informasjon, virker slike forsøk på å strukturere kunnskap i altomfattende systemer mer nødvendig og mer desperat enn noensinne, sier Giono i et pressestatement.
 
– Biennalemodellen i seg selv er basert på et slikt umulig ønske om å konsentrere et ubegrenset antall kunstverdener på et enkelt sted, en oppgave som i dag virker akkurat like svimlende absurd som Auretis drøm, sier Gioni.
 
Han fremholder at utstillingen er antropologisk i sin metode:
 
– Utstillingen krysser grensene mellom profesjonelle kunstnere og amatører, innsidere og outsidere. Den er basert på en antropologisk tilnærming til studiet av bilder og fokuserer spesielt på fantasien og det imaginære. Hva slags rom finnes i dag for indre bilder – for drømmer, hallusinasjoner og visjoner – i en æra som er beleiret av ytre stimuli? Og hva er meningen med å skape et bilde av verden når verden selv i økende grad ligner et bilde, skriver Gioni.
 
Biennalen i Venezia åpner den 1. juni og omfatter en rekke nasjonale presentasjoner i tillegg til den internasjonale utstillingen. Her er listen over de nordiske utstillingene i Venezia 2013:
 

Danmark (Den danske paviljongen): Jesper Just i samarbeid med Project Projects.

Island (Lavanderia, Palazzo Zenobio):Katrín Sigurðardóttir.

Finland (Alvar Aalto-paviljongen og Den nordiske paviljongen): Antti Laitinen og Terike Haapoja.

Norge (Galleria di Piazza San Marco, Fondazione Bevilacqua La Masa): Edvard Munch, Lene Berg

I tilllegg er Norge representert på produsentsiden via Kunstakademiet i Oslo i den Sentral-Asiatiske Paviljongen. Sverige har ingen nasjonal representasjon i 2013.

Denne artikkelen ble sist rettet den 18. mars.

 1. Innlegg fra Jonas Ekeberg

  Takk for kommentarer. Helt korrekt, Danh Vo er med i utstillingen og han er dansk. I kunstnerlisten fra Venezia sto han imidlertid kun oppført med sitt fødselssted, som er i Sør-Vietnam. Derfor overså jeg ham. Feilen er nå rettet opp. Hele listen kan for øvrig leser her: http://www.labiennale.org/it/arte/esposizione/artisti/index.html

 2. Innlegg fra karl holmqvist

  danh vo aer vel dansk och ocksaa inbjuden?

 3. Innlegg fra Furry Purry

  Stusslig norsk deltagelse. Har du link til hele listen evt. nettsiden?

  “I tilllegg er Norge representert på produsentsiden via Kunstakademiet i Oslo i den Sentral-Asiatiske Paviljongen.”

  Dette er interessant! Kan du skrive mer?

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!