Galleri F 15, Momentumbiennalen, Jeløya
Nyhet 18.01.06

F 15 kjøper opp Momentum Lager ny storinstitusjon i Østfold

Galleri F 15 har kjøpt alle aksjene i Momentum, og vil i løpet av våren fusjoneres i et nytt fylkesgalleri for Østfold.

Galleri F 15 har kjøpt alle aksjene i Momentum, Nordisk festival for Samtidskunst. Fra årsskiftet er dermed
F 15 moderselskap for Momentum. Ordningen vil vare fram til de to institusjonene fusjonerer for å danne et nytt fylkesgalleri for Østfold i løpet av våren. Punkt Ø, som vil bli det offisielle navnet på den nye storinstitusjonen, har som mål å bli en tydelig og profilert institusjon med regionalt ansvar, internasjonal profil og internasjonale ambisjoner. Momentum og F15 vil bli de viktigste aktivitetene for Punkt Ø, som også ønsker å drive aktiviteter andre steder i fylket.

I dag er det Moss kommune som sitter med aksjemajoriteten i både F 15 og Momentum, men når Østfold fylkeskommune nå skyter inn 700.000.- i frisk egenkapital overtar fylket som hovedeier. I følge en utredning fra F 15 og Momentum skal den nye institusjonen ha en samlet økonomisk ramme på 16,6 millioner kroner, omtrent 4.3 millioner mer enn F 15 og Momentum har til sammen i dag. I følge Tor Andreas Gitlesen, direktør på F 15, har Østfold fylkeskommune og Moss kommune allerede vedtatt forpliktende vedtak om å opprette den nye institusjonen.

Før fusjonen trer i kraft i mai/junil vil den nåværende direktøren for Momentum, Jørn Mortensen, være ute av sin stilling. Den nye lederen av Momentum vil ikke lenger tituleres direktør, men vil i stedet være prosjektleder. Det er i følge Gitlesen ingen dramatikk forbundet med Mortensens avgang. Gitlesen selv vil være konstituert direktør også for Momentum inntil fusjonen blir gjennomført og Punkt Ø blir etablert.

Gitlesen understreker at sammenslåingen ikke først og fremst handler om effektivisering og å spare penger, men om visjoner. I den nevnte utredeningen trekker man paralleller til både Veneziabiennalen og Documenta i Kassel, viktige internasjonale utstillinger som har spilt en viktig rolle i profileringen av de to byene. I en norsk sammenheng sammenlignes prosjektet med Skulpturlandskap Nordland på 90-tallet, som har hatt en lignende funksjon for Nordland.

  1. Innlegg fra Bølla

    Foreslår “Punk“d Uhh” på engelsk.

  2. Innlegg fra Bondehater

    En institusjon med internasjonale ambisjoner som kaller seg “Punkt Ø”. Herlig.

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!