Nyhet 01.06.10

Etter ti år, siste Safari

Jeannette Platou.

Når vi har besøkt store kunstmønstringer har vi ofte vært eneste internasjonale TV-kanal. Kunstmiljøet har nok ikke forsått hvor stor satsning Safari egentlig har vært.

Det sier Jeannette Platou som i kveld takker av etter å ha jobbet med NRKs kunstprogram siden 2006.

– Det har vært et fantastisk privilegium å få jobbe med Safari. Vi har oppnådd målsettingen om å nå ut til yngre seere og med rundt 300.000 seere hver uke er vi heller ikke et smalt program, slik mange fortsatt tror. Vi er faktisk større enn Bokprogrammet – og det er vi veldig fonøyd med, sier Platou til Kunstkritikk.

Safari ble startet som en videreføring av programmet Kunst nå i 2002 men nå er det altså slutt. I kveld sendes siste Safari som består av en kavalkade og til høsten bakes kunsten inn i et nytt kulturprogram. Jeannette Platou har vært programleder for satsningen siden 2006 og synes de har oppnådd mye.

– Vår hovedmålsetting har vært å se på samfunnet med et kunstblikk. Det er gøy med kunst når det handler om det samfunnet vi lever. Da går det fra det smale til det brede. Når vi for eksempel ser på Dubai gjennom kunstnerblikk så er det klart at man får et helt annet bilde enn om man lager en reportasje om Dubai fra et generelt journalistisk synspunkt, sier Platou som er lei av at programmet omtales – blant annet internt på NRK – som et smalt program.

– Safari blir konsekvent omtalt som noe smalt, men det er ikke smalt. Vi har vel så gode seertall som Bokprogrammet, med 250–300.000 seere hver uke. Derimot har vi hatt en utfordring når det gjelder hyppigheten. Vi har sendte åtte programmer over åtte uker og så har vi hatt 6 måneder opphold. Det er klart at det har gjort at en del ikke har klart å følge oss. Det er også en utfordring at samtidskunstnerne er lite kjent ute blant folk flest. Selv om vi har fått det første TV-intervjuet med Richard Prince på 20 år så er det fortsatt svært få som vet hvem Richard Prince er! Det har også vært en utfordring.

– Det høres dyrt ut å reise til Dubai, Venezia, London…

– Ja, og økonomien er da også hovedargumentet for å legge ned Safari.

– Har Safari falt mellom to stoler? For smalt for det store publikum men for bredt for fagpublikum?

– Det er flere som har ønsket seg et kunstfaglig program, men da gjør man det smalt, og det har vi ikke ønsket. Målet har nettopp vært å få flere til å bli interessert i samtidskunst, ikke å lage et program for kunstekspertene, sier Jeannette Platou.

Til høsten flyttes alle kulturprogram til NRK2 og det nye programmet blir en del av en såkalt «kulturstripe», med kulturprogrammer hver kveld fra 21.30 til 22.00. Det nye programmet vil omfatte mer enn bare kunst og Helle Vaagland – som også var vikar for Jeannette Platou i 2008 – blir programleder.

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!