dOCUMENTA 13, Oslo
Nyhet 11.03.10

Documenta-kurator i Oslo

Documenta-kurator Carolyn Christov-Bakargiev var i går i Oslo som en del av forberedelsene til documenta 13 som åpner i Kassel i Tyskland i 2012.

Møtet var etter det Kunstkritikk forstår arrangert i siste liten og varte i mindre enn 24 timer. Hun rakk likevel å delta på en mottakelse på Office for Contemporary Art Norway der hun holdt en kort tale om arbeidet med det som regnes som verdens kanskje viktigste utstilling.

Italiensk-bulgarske Christov-Bakargiev understreket et historisk og sosialt perspektiv da hun nevnte tre sentrale spørsmål for dette arbeidet: Hvor kommer vi fra? Hvor er vi? Og hvor er vi på vei? Disse enkle spørsmålene knyttet hun opp til blant annet den allestedsnærværende globaliseringen og den teknologiske utviklingen. Hovedbudskapet var likevel at det meste fortsatt var åpent rundt documenta 13.

I motsetning til tidligere documenta-kuratorer har Christov-Bakargiev vist en genuin interesse for Norge. I forbindelse med forberedelsene til Sydeney-biennalen i 2008 tilbragte hun 10 dager i Norge og endte opp med en rekke kunstnere i utstillingen, blant andre Pushwagner, Vibeke Tandberg, Anawana Haloba, Matias Faldbakken og Lene Berg, Andreas Siqueland, som alle var til stede på OCA i går kveld. Hun lånte også et Vasarely-arbeid fra Erling Nebys samling til utstillingen i Sydney.

– Dette var et første besøk, en del av Christov-Bakargievs forberedelser for å undersøke hvordan hun kan jobbe med Norge på en mer substansiell måte i forbindelse med documenta 13. Vi vet imidlertid ennå ikke hvordan dette arbeidet vil bli formet, sier Marta Kuzma, direktør for OCA til Kunstkritikk.

Hun legger imidlertid ikke skjul på at hun er fornøyd med å ha opprettet en dialog med kuratoren for verdens kanskje mest betydningsfulle utstilling i god tid før åpningen om to år.

– Den siste og eneste norske kunstneren som har deltatt på documenta var Olaf Christopher Jenssen i 1992. Jeg håper dialogen med Christov-Bakargiev leder til norsk deltakelse i en av verdens viktigste kunstutstillinger i 2012. Det er på tide, sier Kuzma til Kunstkritikk.

Kunstkritikk beklager dårlig lyd på det korte filmklippet fra mottakelsen på OCA.

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!