Nyhet 13.05.11

Carnegie Art Award 2012 klar med kunstnerlisten

Kristján Gudmundsson, Black and White Painting in Grey and White Frame, akryl på lerret i metallrammer, detalj, 2008

Carnegie Art Award er klar med kunstnerlisten til årets utstilling.

Prisen, som skal gå til en nordisk kunstner som arbeider med maleri, deles ut annenhvert år av Carnegie Investment Bank. Førsteprisen er tidligere vunnet av blant andre Mamma Karin Andersson (2006) og Marit Slaatelid (2000). Førsteprisen på 1 000 000 SEK ble i 2010 vunnet av den autodidakte, islandske maleren Kristján Guðmundsson.

Da Ina Blom gikk av som jurymedlem i 2010 uttalte hun til Kunstkritikk at Carnegie Art Award kanskje burde avslutte fokuset på maleri og heller bli en generell kunstpris. Samtidig fremhevet hun at deltagerne de siste årene uansett ikke har vært begrenset til kunstnere som arbeider med «maleriske problemstillinger», med Kjersti Andvigs strikkede installasjon No one here is innocent (2008) som eksempel. Dette ser ut til å være tilfelle også med årets kunstnere, med blant andre Stein Rønning og Klara Lidén. Samtidig representerer eksempelvis Christian Schmidt-Rasmussen og Kjell Torriset mer mediespesifikke bidrag.

Professor Stian Grøgaard erstatter Ina Blom som juryens norske medlem. Årets internasjonale jurymedlem er Isabel Carlos, direktør for Calouste Gulbenkian Foundation i Lisboa. Juryen har plukket ut de 17 kunstnerne fra en liste på 127 nominerte, og utstillingen åpner på Stenersenmuseet i Oslo 17. november 2011, før den turnerer videre til Stockholm, København, Reykjavik og Helsinki.

Her er listen over årets utvalgte kunstnere:

Stig Baumgartner, FI
Hildur Bjarnadóttir, IS
Heimir Björgúlfsson, IS
Per Inge Bjørlo, NO
Cecilia Edefalk, SE
Ann Edholm, SE
Ditte Ejlerskov, DK
Andreas Eriksson, SE
Henriette Heise, Dk
Klara Lidén, SE
Heikki Marila, FI
Jarmo Mäkilä, FI
Heli Rekula, FI
Ragna Róbertsdóttir, IS
Stein Rønning, NO
Christian Schmidt-Rasmussen, DK
Kjell Torriset, NO

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!