Ane Hjort Guttu, Jana Winderen, Snorre Ytterstad, Vanessa Baird

Trondheim kunstmuseum, Trondheim
Nyhet 15.01.15

Baird, Guttu, Winderen og Ytterstad nominerte til pris

Snorre Ytterstad, Target Sculpture, 2014, Foto: Ernst Furuhatt.

Snorre Ytterstad, Target Sculpture, 2014, Foto: Ernst Furuhatt.

Lorck Schives legat og Trondheim Kunstmuseum melder i dag at Vanessa Baird, Ane Hjort Guttu, Jana Winderen og Snorre Ytterstad er nominert til Lorck Schive kunstpris 2015. De får 150 000 kroner hver til utstillingsproduksjon, og vil presentere hver sin prisutstilling på Trondheim Kunstmuseum i høst. Selve prisen på 500 000 kroner blir utdelt til en av de fire kunstnerne i løpet av utstillingsperioden.

De fire nominerte er valgt av Lorck Schives styre, på bakgrunn av en liste med ti kandidater utpekt av Statens stipendkomité, Norsk Kuratorforening, Trondheim Kunstmuseum og Norsk Kritikerlag. I en uttalelse sier styret følgende om de nominerte:

«De fire kunstnerne er ikke nominert med utgangspunkt i en felles kunstnerisk ramme eller virksomhet. Den første impulsen er heller kanskje at disse fire markerer hvor ulikt kunstnere kan arbeide. Likevel, når man ser litt nærmere etter, så finner vi i kunstnerskapene en felles holdning, først og fremst til hvordan vi – som mennesker – forholder oss til verden. De er alle i en viss grad orientert mot empiri – noe som innebærer at konklusjon baseres på utprøving av sanselig erfaring. I hvilken grad farges det vi ser av det vi kan fra før eller tror vi vet?  En viktig erfaring innen forskning på empiri er nettopp at observasjonens rolle som teorinøytral dommer, ikke er mulig. Vi lever alle i individuelle narrativ, og disse kunstnerne viser dette gjennom fire svært forskjellige medier.»

Juryen som skal kåre vinneren består av den norske kunstneren Eline Mugaas, den litauiske kuratoren Raimundas Malašauskas, og Jonathan Watkins, leder for Ikon Gallery i Birmingham.

Lorck Schive kunstpris ble opprettet i 2013, og prisutstillingen og utdelingen avholdes annethvert år i Trondheim Kunstmuseum. Første gang prisen ble utdelt, ble den delt mellom Marianne Heier og Lene Berg.

Utstillingen Lorck Schive kunstpris 2015 åpner 24. september.

Jana Winderen. Foto: Finnbogi Petursson, Island 2014.

Jana Winderen. Foto: Finnbogi Petursson, Island 2014.

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!