Ai Weiwei

Shanghai
Nyhet 13.01.11

Ai Weiweis studio jevnet med jorden

Ai Weiweis studio rives. Foto fra Flickr-kontoen duyanpili, http://www.flickr.com/photos/46231077@N06/.

I desember 2010 skrev Kunstkritikk om at den kjente kinesiske kunstneren Ai Weiwei ble nektet utreise fra Kina, sannsynligvis fordi kinesiske myndigheter fryktet at han ville delta på tildelingen av Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Nå har myndighetene gjennomført riving av Ai Weiweis studio i Shanghai.

Rivingen av det 2000 kvadratmeter store, nylig oppførte studioet, som kostet rundt en million dollar og var designet av Ai Weiwei selv, ble bestemt i fjor høst, men det var ikke ventet at kinesiske myndigheter ville gjennomføre dette allerede nå. Rivemannskapene ankom uten forvarsel tirsdag, og kort tid etter var alt jevnet med jorden. Ai Weiwei, som da rivingen startet befant seg i sitt hjem i Bejing, ble gjort oppmerksom på hva som var i ferd med å skje da noen av naboene til studioet tok kontakt med assistenten hans, og ankom så vidt tidsnok til å få med seg de siste rivingsarbeidene.

Ai Weiwei hadde opprinnelig tillatelse til å bygge studioet, men myndighetene beordret altså senere riving, begrunnet med at han ikke hadde fulgt visse prosedyrer. Den bakenforliggende årsaken til ødeleggelsen antas å være Ai Weiweis politiske aktivisme og gjentatte kritikk av kinesiske myndigheter. I følge Global Times har Ai Weiwei selv tidligere hevdet at det særlig dreier seg om to dokumentarfilmer han har lansert – den ene handler om en mann som drepte seks politimenn i Shanghai, og den andre om en kinesisk advokat som strandet på en flyplass i Tokyo i mer enn hundre dager.

Videoen som kan sees under denne artikkelen ble produsert i fjor da kinesiske myndigheter hadde besluttet å rive bygget, og viser Ai Weiwei i studioet mens det fortsatt var under konstruksjon.

Kilder: BBC, Global Times , Artforum. Bildedokumentasjon på Flickr.

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!