Ai Weiwei

Nyhet 23.06.11

Ai Weiwei løslatt, men ikke helt fri

Ai Weiwei, her på documenta 12 i 2007.

I går ettermiddag kom nyheten om at kunstneren Ai Weiwei, som har vært holdt i varetekt på ukjent sted av kinesiske myndigheter helt siden 3. april i år, endelig har sluppet ut, visstnok på et års prøvetid. De kinesiske myndighetene begrunner løslatelsen dels med at Ai Weiwei skal ha innrømmet skattesvindelen de har angitt som årsak til anholdelsen, dels med hensyn til hans helsetilstand.

Men at Ai Weiwei nå er sluppet løs, betyr åpenbart ikke at han er fri, i egentlig forstand. Han har ikke lov til å uttale seg til pressen, og i følge Artinfo har han heller ikke lov til å forlate Bejing. Den tidligere så frittalende kunstneren ba i går pressen om forståelse for at han ikke har anledning til å la seg intervjue, men ga uttrykk for at han var glad for å være hjemme igjen, og hevdet at han hadde det bra. I en kommentar til ITN News gir han også uttrykk for at han er glad for støtten fra utlandet. «I thank everybody», sier Ai Weiwei i dette intervjuforsøket, som kan sees i videoen under.

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!