Johan Börjesson

Trondheim kunstmuseum, Trondheim
Nyhet 21.03.14

Ny svensk direktør ved Trondheim Kunstmuseum

Trondheim kunstmuseums nye direktør Johan Börjesson. Foto: Marius Meli.

Trondheim Kunstmuseums nye direktør Johan Börjesson. Foto: Marius Meli.

Da Trondheim Kunstmuseum i midten av januar presenterte søkerlisten til direktørstillingen ved museet var det liten entusiasme å spore i kunstfeltet. Blant de 17 søkerne var det få som fremstod som reelle kandidater til å lede institusjonen. Et av de mer solide navnene på listen var Johan Börjesson (44), tidligere leder ved Marabouparken i Sundbyberg utenfor Stockholm. At nettopp Börjesson i dag presenteres som museets nye direktør i en pressemelding sendt ut av Museene i Sør-Trøndelag (MiST), kom dermed ikke som en stor overraskelse. 

Börjesson, som er utdannet kunsthistoriker, begynte sin karriere som museumspedagog på Moderna Museet og Nationalmuseet på midten av 90-tallet. Han har undervist ved Stockholms universitet på temaet Urban and Rural Landscapes in modern contemporary art. Da han i 2001 begynte som prosjektleder for Marabouparken var mandatet å bygge opp en kunstinstitusjon i samarbeid med Sundbyberg kommune. I 2004 gikk Börjesson over i stillingen som direktør, og i 2010 åpnet en ny kunsthall som raskt ble en publikumssuksess. Året etter takket han for seg. Börjesson har i tillegg jobbet som kritiker, også her på Kunstkritikk, hvor hans første kritikk stod på trykk for fire dager siden.

Om sin nye jobb sier Börjesson:

– Det å bli leder for Trondheim Kunstmuseum er både personlig og profesjonelt veldig spennende. Min tidligere erfaring fra store institusjoner som Moderna Museet og Nationalmuseum i Stockholm, og en situasjon der jeg fikk være med å forme en kunstinstitusjon fra grunnen, kan komme godt med i min nye stilling.

I pressemeldingen som ble sendt ut av MiST i dag legger han også vekt på sin fortid som formidler, en bakgrunn han håper vil merkes i museet.

Museets kunstneriske profil vil i følge den nye direktøren fortsatt være forankret i samtidskunsten:

– Trondheim Kunstmuseum er et kunstmuseum med en omfattende samling hvor min forgjenger Pontus Kyander har begynt et spennende arbeid med utstillinger med internasjonalt preg. Jeg vil fortsette Trondheim Kunstmuseums orientering mot internasjonal samtidskunst og belyse samlingen i lys av samtiden.

Styret i MiST påpeker at Börjesson ble valgt ut fra hans totale kompetanse. Blant faktorene som har vært avgjørende er Börjessons museale erfaring, hans gode samarbeidsevner og det at han er en engasjert og dyktig leder. MiSTs direktør Suzette Paasche tilføyer:

– I vurderingen av søkere til stillingen som direktør ved Trondheim Kunstmuseum har vi lagt vekt på kunstfaglig bakgrunn, erfaring fra ledelse og internasjonalt nettverk. Börjesson har kvalitetene vi ser etter, og får svært gode skussmål fra tidligere arbeidsgivere. 

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!