Kunsthøgskolen i Oslo
Kommentar 19.01.06

Opprør mot Butenschøn

I en artikkel i gårsdagens utgave av Dagens Næringsliv går Laura Beloff hardt ut mot lederstilen til rektor Peter Butenschøn ved Kunsthøgskolen i Oslo, som hun karakteriserer som autoritær og udemokratisk.

Laura Beloff, professor i elektronisk kunst ved Kunsthøgskolen i Oslo, har sagt opp stillingen sin. I gårsdagens utgave av Dagens Næringsliv går hun hardt ut mot lederstilen til rektor Peter Butenschøn, som hun karakteriserer som autoritær og udemokratisk. Beloff mener skolen er preget av en militær og hierarkisk stil, der det akademiske personalet ikke har noen muligheter til innflytelse. Professor i skulptur, Stein Rønning og professor i maleri, Günther Reski, samt førsteamanuensis og teoriansvarlig Stian Grøgaard støtter kritikken. Peter Butenschøn ønsker ikke å svare på kritikken, og mener det dreier seg om en personalsak.

 1. Innlegg fra A M Henriksen

 2. Innlegg fra xxx

  A M H slutt å grin sånn..less talk more action

 3. Innlegg fra A M Henriksen

  Det er helt sikkert intern debatt og misnøye på skoler som Goldsmiths og Malmø også.

  Vi hører vel bare ikke om det, akkurat som at de sannsynligvis ikke hører noe om problemene her.

  Men de skolene frister jo mer rett og slett fordi de er bra skoler på et internasjonalt nivå, mens SKA liksom bare er (var?) det beste i Norge. På “rang stigen” så vel SKA egentlig alltid vært sånn midt på treet.

  MGB> Fikk du mailen min forresten? Har hatt masse problemer med sending av mail i det siste…

 4. Innlegg fra MGB

  er det ikke litt scary med skoler som er så “bra” at det ikke eksisterer debatt, konflikt eller temperatur a? dette som igjen kan føre til engasjement, kreativitet og kunstnerisk samhold?

 5. Innlegg fra sclia

  Hvis du er typen som gidder å forholde deg til akademiets tilstand for øyeblikket, så søk. Hvis du bare er interressert i et sted å loke rundt og være paranoid, så drit i det.

 6. Innlegg fra untitled

  KiT rules all! Keep up the good work JCL and FM!

 7. Innlegg fra Jørgen Craig Lello

  Når sant skal sies er Akademiet fremdeles et sted det er vel verdt å søke til. Store deler av denne debatten foregår på prinsipielt grunnlag på vegne av de som kommer til å gå på Akademiet i fremtiden.

  Likevel skal det også sies at KHiO har gjort seg mer direkte negativt bemerket i forhold til driften av Akademiet det siste året. Men det finnes både fordeler og ulemper ved å gå ved en skole i en slik situasjon.

  Skolen har blitt veldig mye mer sammensveiset under denne saken, og det er mye energi i forhold til å “ta saken i egne hender”. Med det mener jeg at tiltaksevnen har vist seg å være enorm og at studentene i stor grad tar over deler av utdanningsansvaret.

  Bare se på seminaret til Frode Markhus i høst, Årboken som kommer nå osv. Vi har også fått mye sterkere bånd til UKS, NBK og FFF.

  Så dette er ikke den verste tiden å gå på Akademiet. Forøvrig er så klart Malmø og Goldsmith veldig gode skoler også. Lykke til uansett!

 8. Innlegg fra kula

  u dont like rock’n‘roll?

 9. Innlegg fra A M Henriksen

  MGB = Gullaksen, Yo?

  Jeg har (desverre? heldigvis?) alltid vært typen som må forholde meg til systemene rundt meg. Seriøst — helt siden barnehagen. Så sånn sett er jeg virkerlig ikke sikker på om SKA er stedet for meg…

  jeg mener, tror dere virkelig at det styret som sitter nå er ydmyke nok til å gå tilbake på ting, og inrømme at kanskje, muligens, så hadde de kanskje bitte litt feil?

  Jeg tviler på det, og sånn sett så vil fakultet bare svinne mer og mer, helt til det til slutt er redusert til et arbeidslandskap med 2 kvadratmeter pr. elev på Seilduken.

  Da frister Malmø eller Goldsmiths mye mye mer. :)

 10. Innlegg fra Frode Markhus

  herregud

  http://www.statenskunstakademi.com

  visste ikke at tegnene hefta seg, sorry.

 11. Innlegg fra Frode Markhus

  faen, http://www.10xhib.com

  UTEN utropstegn

 12. Innlegg fra Frode Markhus

  Hei AM!

  Jeg vil gjerne toppe MGB og si at på tross av og delvis på GRUNN av, så er Akademiet et svært interessant sted å være om dagen. Ja, masse baluba og friksjon, men det velger man stort sett selv hvor mye man ønsker å forholde seg til. Hvis du utelukkende ønsker å bruke skolen som en base for konstruktiv input og output, og styre unna the politics, så gjør du det. Vi er mange på skolen som ser konstruktiv input i å engasjere oss tungt i debatten, så spekteret skulle være stort nok. At det har vært så vanvittig kjør på de greiene her, og ikke bare litt sløv murring og knurring, sier mye om hvilke folk akademiet tiltrekker seg, og forhåpentlig fortsetter å gjøre. Det er et miljø man blir stolt av å være en del av, spesielt med tanke på alle heftige protiltakene vi gjør for skolen som et resultat av trusselen. Jeg kan nevne JC Lellos http://www.statenskunstakademi.com,, studentarrangert motseminar med repr. fra NBK, UKS, NSF, OCA, kunstnere, kritikere osv. og stinn brakke, akademiets eksternfinansierte årbok kommer om etpar mnd, studentinitiert fagråd med repr fra OCA, UKS og NBK samt studenter og professorer som skal sikre akademiets faglige autonomi og medbestemmelserett innenfor KHiO, SKA TV, avgangsklassen har bestemt seg for å takke nei til KHiOs penger til utst katalog, og skal hente de annetstedsfra for å styre utforming selv (uten KHiO logo hehehe..) osv osv..

  Et annet aspekt ved å gå på akademiet nå er at man får tidlig innsikt i noen av de byråkratiske mekanismene man som kunstner fort nok skal møte på etter endt utdannelse. Det og innsikten om at vi når alt kommer til alt er våre egne pensum som kunstnere. Alt som skjer er skole, på godt og vondt, vi må bare sørge for å få bra ting til å skje.
  Å få denne innsikten tidlig er kanskje ikke så dumt…

  Så igjen altså: kom igjen Sirs and Sirettes, dere vil være her!

  ellers: for de som ble nyskjerrige på seilduksutst, sjekk ut http://www.10xhib.com!! Her er det foreløpig tidligere arbeider av deltakerne, men snart av selve uitstellningo c”, siste dager fre, lør, søn, 03., 04., 05. kl 12 – 16

  Frode , student 2. året, Kunstakademiet

 13. Innlegg fra MGB

  takk for sist henriksen. enig med deg om seilduken. men sok akademiet. nar alt kommer til alt er det bare en skole. ikke tro alt du leser, og ikke gidd a les alt. sok, kom deg inn, vaer en del av et system og ta da heller stilling til de samme tingene nar du selv er student der. come on sir!

 14. Innlegg fra A M Henriksen

  Helt ærlig, så ser jeg ikke grunn til å søke meg inn på “akademiet” i oslo lengere. Greit, det er sikkert mye rot på mange andre skoler også, men dette her er bare tullete. Er nesten glad for at jeg ikke kom inn i fjor.

  Var forresten på åpningen på Seilduken om fredagen. Artige greier. Litt morosomt at en ikke-akademi fyr kicka assen til alt annent som var på utstilling. :)

 15. Innlegg fra Jørgen Craig Lello

  Det er da en god strategi!?

  Når det blåser opp fra pressehold, kjører man ut en oppsummering ispedd lett forsonende retorikk, sier man gjør så godt man kan og at man skal gjøre det enda bedre i fremtiden.

  Vær uspesifikk, gjør generelle innrømmelser og lov bot og bedring.

  It’s a time-honored trick!

 16. Innlegg fra A M Henriksen

  Er det bare meg, eller sier Butenschøn absolutt ingenting i sin kommentar? :/

 17. Innlegg fra Redaksjonen

  Kommentar fra Peter Butenschøn til Harald Flor :
  Krise på Kunsthøgskolen?, Peter Butenschøn, Dagbladet, 21,1,06

  Her er deler av Flors artikkel i Dagbladet. (Kun deler av artikkelen er lagt ut.)
  Knusende kritikk, Harald Flor, Dagbladet, 19,1,06

 18. Innlegg fra +

  Intervju med Laura Beloff her: http://www.statenskunstakademi.com/?p=198

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!