Ikke pjatt, men dialog

I en debattartikkel i Morgenbladet 24. juni går kurator Per Gunnar Tverbakk til frontalangrep på kunstkritikk.no.

I en debattartikkel i Morgenbladet 24. juni går kurator Per Gunnar Tverbakk til frontalangrep på kunstkritikk.no. Tverbakk mener nettstedet er i ferd med å bli et useriøst debattforum, og at kvaliteten på tekstene er synkende. Ketil Nergaard svarer i denne artikkelen, som også er på trykk i Morgenbladet.


I en debattartikkel i siste utgave av Morgenbladet går kurator Per Gunnar Tverbakk til frontalangrep på kunstkritikk.no. Under overskriften «Kunstpjatt.no» skriver han at nettstedet er i ferd med å utvikle seg til et useriøst debattforum, og at kvaliteten på tekstene er synkende. Artikkelen tar utgangspunkt i kommentarflommen etter Arne Stavs anmeldelse av Kyss Frosken på nettstedet den 30 mai, som han mener ender i meningsløs chatting. Videre skriver han om Grethe Melbys anmeldelse av Elmgreen og Dragsets festspillutstilling i Bergen, at den er spottende og ikke tar kunsten på alvor.

For å ta det første først. Kunstkritikk.no har siden oppstarten lagt vekt på å være et åpent debattforum. Vi har ønsket å skape en situasjon der kritikken eller anmeldelsen ikke nødvendigvis blir stående som det siste og avgjørende ordet, men også fungerer som et utgangspunkt for en samtale. Derfor gjorde vi det mulig å komme med direkte kommentarer og innspill på artiklene vi publiserte. Siden dag én har det kommet inn kommentarer på våre tekster, og siden dag én har disse vært av svært varierende kvalitet og interesse. Dette har hele tiden vært en kilde til diskusjon både innad og rundt nettstedet.

Diskusjonen omkring forhåndsredigering av kommentarer og innspill på nettsteder er en viktig diskusjon som for tiden foregår parallelt i en rekke andre seriøse nettmedier. Slik jeg ser det handler diskusjonen først og fremst om nettmediets spesifikke muligheter til dialog og demokratisk meningsutveksling. Debattene på kunstkritikk.no omkring de norske kunstakademiene tidligere i vår, som ble fulgt opp av både Aftenposten, Bergens Tidende og Morgenbladet, er et eksempel på at den åpne debattformen kan bringe fram synspunkter som ikke uten videre får innpass i de tradisjonelle mediene. Når det gjelder kunstkritikken er det også flere eksempler på at tekster hos oss har blitt fulgt opp med viktige faglige diskusjoner, blant annet flere tekster av Tommy Olsson og Jon Refsdal Moe.

Jeg kan likevel forstå noe av kritikken fra Tverbakk. Det skal ofte litt til for å manøvrere seg gjennom mylderet av kommentarer for å finne fram til de mer substansielle innleggene. Når kunstkritikk.no relanseres med nytt design til høsten, vil vi forsøke å finne en løsning på dette. Målet er å beholde åpenheten og styrke tilløpene til dialog, samtidig som vi vil gjøre det mulig å lese tekstene uavhengig av eventuelle kommentarer.

Når det gjelder kritikken av Grethe Melbys anmeldelse er jeg mer overrasket over Tverbakks reaksjon. Som prosjektleder og kurator for Kunst i Nordland, som i følge sin egen nettside ønsker å være en «brobygger og oversetter i dagens samfunn» og er opptatt av «jevnbyrdighet i maktforholdet mellom kunstnere og lokalsamfunnet», finner jeg det ytterst merkelig at han ikke ser verdien i en anmeldelse som forsøker å ta kunstens intensjoner om å nå utover galleriets vegger på alvor. I likhet med mye annen samtidskunst vender Elmgreen og Dragseths festspillutstilling seg ut av kunstinstitusjonen og inn i en bredere samfunnsdebatt. I Elmgreen og Dragseths tilfelle handler det om utviklingen av den norske velferdsstaten. Da ser jeg det som naturlig at anmelderen forsøker å sette utstillingen inn i denne sammenhengen. Da blir det faktisk et poeng at de anonyme vaktene som er del av utstillingen er lokale kunstnere og kunststudenter i Bergen. Da blir det også et poeng at det i kongeriket Norge er tradisjon for at representanter fra kongehuset inviteres til å kaste glans over større utstillingsåpninger og arrangementer.

Kunstkritikk.no sine ambisjoner er å få mer kvalifisert kunstkritikk, rekruttere nye kritikere og bidra til en utvikling av det kunstkritiske språket, samt å utforske nettmediets muligheter for kunstkritikk. Siden oppstarten har vi lagt vekt på å rekruttere skribenter med forskjellig faglig bakgrunn, og med forskjellig innfallsvinkel til å skrive om kunst. Dette vil vi også fortsette med framover.

Comments (26)