Enquete 11.03.15

Museet for samtidskunst 25 år

Kong Olav V holder åpningstalen under åpningen av Museet for samtidskunst den 20. januar 1990. Foto: Nasjonalmuseet.

Kong Olav V holder åpningstalen under åpningen av Museet for samtidskunst den 20. januar 1990. Foto: Nasjonalmuseet.

I 2015 fyller Nasjonalmuseets avdeling for samtidskunst – tidligere Museet for samtidskunst – 25 år. Jubileet markeres fra 13. mars med utstillingen Fattig kunst – rik arv. Arte povera og parallelle praksiser 1968-2015. Utstillingen tar fatt i et av museets viktigste satsningsområder fra 1990-tallet og framover, og forsøker å se den nære kunsthistorien og samtidskunsten gjennom dette perspektivet.

I forbindelse med jubileet publiserer museet en katalog der direktør Audun Eckhoff og avdelingsdirektør Sabrina van der Ley slår fast at det er en «uoverkommelig oppgave» å sammenfatte de siste tjuefem årenes rikholdige utstillinger og anskaffelser i en utstilling. Heller ikke i essayform gjør museet noe forsøk på en historieskriving.

Det er med andre ord opp til andre enn Nasjonalmuseet å skrive historien om Museet for samtidskunst. Kunstkritikks bidrag til dette er i første omgang beskjedent, men det er forhåpentligvis en start: Vi har bedt åtte ledende kunstnere, kritikere og kuratorer i Norden om å svare på fem spørsmål om museets historie:

Anders Eiebakke, kunstner, Oslo
Tone Hansen, direktør, Bærum
Henrik Plenge Jakobsen, kunstner, København
Anne Szefer Karlsen, kurator, Bergen
Peter S. Meyer, kunsthistoriker, København
Gertrud Sandqvist, professor, Malmö
Tore Slaatta, sosiolog, Oslo
Åsmund Thorkildsen, direktør, Drammen

  1. Innlegg fra Erik Steen

    Jeg ser at flere gjør et nummer av at museumsbygningen nå er tom og forlatt. Men Avdeling for samtidskunst har jo sine kontorer i bygget (og ikke i KA23) og er der daglig?

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!