Julekalender 12.12.12

12. desember – Thorbjørn Sørensen

Hva var de beste utstillingene, begivenhetene og publikasjonene i 2012? I Kunstkritikks julekalender oppsummerer Kunstkritikks egne skribenter og inviterte gjester kunståret 2012. Den tolvte i rekken er billedkunstner Thorbjørn Sørensen, som bor i Oslo.

Utstillinger

    Harald Østgaard Lund, Veikryss i Gamlebyen, del av utstillingsserien Jeg ser ikke havet fra der jeg bor, Kunsthall Oslo. Harald Østgaard Lund kan Oslo og har et blikk for byen, stappfullt av kunnskap. Både kunst og folkeopplysning på en gang.
       
      Telephone, 1857, Oslo. Det kunstnerdrevne galleriet 1857 er et godt tilskudd til kunstscenen i Oslo. I stedet for å presentere nye arbeider av aktuelle kunstnere, hadde 1857 satt sammen et 128 timer langt filmprogram. Å sitte inne i fyrtårnet i den store hallen og bli servert film projisert på veggen var en stor opplevelse. Helt uforutsigbart. Lite og stort på samme tid.
       
      Franske mesterværker, Ny Carlsberg Glyptotek, København. Ny Carlsberg Glyptotek har en fantastisk kunstsamling og når de plukker ut det beste fra samlingen blir det en enestående utstilling. At øl har resultert i så mye god kunst gjør det ekstra deilig å være norsk i Danmark. (Bildet: Edouard Manet, Absinthdrikkeren, 1859.)

 

Events

      Aleksi Wildhagen, Tegning i byen, Tegnebiennalen 2012, Tegnerforbundet, Oslo. Å støte på Aleksi Wildhagen i byen med sin bisarre tegnevogn får meg til å føle meg hensatt til en annen tid og samtidig tenke – ja dette er 2012.
       
    W17 Åpent atelier på Kunstnernes Hus, Oslo. Atelierprogrammet W17 er et sjenerøst tilbud og en perfekt mulighet til å følge med på kunsten når det arrangeres åpne atelierer.
       
    Dag Johan Haugerud (manus og regi), Som du ser meg. En sjeldent god spillefilm. At en sykepleiers dag på jobben kan blir stor dramatikk vitner om et stort fortellertalent. Gøy å oppdage etterpå at det var Kim Hiorthøy som stod bak eminent foto.

 

Publikasjoner

    Michel Houellebecq, Kartet og terrenget. Michel Houellebecqs forfatterskap har blitt en besettelse for meg i 2012. At jeg ikke før har skjønt at det var et forfatterskap der ute som var perfekt for meg.
       
    Adam Yauch, Fight for Your Right Revisited. Kortfilmen Fight for Your Right Revisited er regissert av Adam Yauch, som døde tidligere i år. Beastie Boys har vært en følgesvenn siden jeg gikk på Kunstakademiet.
       
    Kunstkritikk.no, Kunstkritikk.se, Kunstkritikk.dk LEVE.

 

Skriv innlegg
Navn (kun innlegg under fullt navn tillates)*:

E-post (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Leserinnleggene er en viktig del av Kunstkritikk. Vi er derfor svært glad for at du bidrar til vårt leserforum. Vi ber alle følge vanlige regler for høflighet. Husk at du står ansvarlig for dine egne innlegg. Vi godtar derfor kun innlegg under fullt navn.

Redaksjonen leser ikke innlegg før publisering, men følger debatten fortløpende. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som er usaklige, inneholder personangrep eller som vi av andre grunner finner upassende. Dette skjer uten forhåndsvarsel, og fullstendig etter skjønnsbaserte vurderinger gjort i redaksjonen. I leserinnlegg godtas kun tekst, ingen bilder, video, html-kode el. Lykke til med debatten!